Wilde jij nou altijd al het nummer van bijvoorbeeld Selena Gomez of Justin Bieber hebben? Dat kon gewoon! Voor maar een tientje kon je het telefoonnummer van je grootste held gewoon kopen. Hoe dan?!

Update: onze hack-expert is zich zo bewust van het feit dat hacken zo makkelijk is, dat hij liever niet met zijn eigen naam genoemd wil worden in het artikel. Wij hebben zijn naam veranderd in Tony.
Dieuwertje Floor

Instagram had een groot lek in het systeem, waardoor de gegevens van zes miljoen Instagram-gebruikers open en bloot op tafel lagen. Hackers hebben dit lek gevonden en boden persoonlijke gegevens aan op internet. Zo hadden ze ook een naaktfoto van Justin Bieber op het kanaal van Selena Gomez gezet. Superthanks Insta, jullie zijn weer goed bezig!

Hack-expert Tony zegt dat het heel makkelijk is om te hacken. Ik snap vrij weinig van computers en mocht hem hier wat vragen over stellen.

Hey Tony, wat is dat nou precies, een hacker?
“Je hebt twee soorten hackers: de white hats en de black hats. De whitehats zijn hackers die zich aanbieden bij bedrijven om te kijken of er een lek in het systeem zit, zodat de blackhat-hackers er niet bij kunnen. Dit zijn dus de goeierikken, om het maar even zo te zeggen. De blackhat-hackers zijn de hackers van Instagram. Zij hebben slechte bedoelingen en willen met persoonlijke gegevens geld verdienen.”

What about Insta? Hoe kan zo’n professioneel bedrijf worden gehackt?
“Hackers gaan op zoek naar een fout in het systeem door trials en errors. Oftewel, gewoon door dingen uit te proberen en hopen dat ze het lek vinden. In het systeem van Instagram hebben zij dus een foutje gevonden, waardoor zij bij de gegevens konden van alle Instagram-gebruikers. Ook die van jou dus!”

Ohjeej! Waarom doen hackers dit eigenlijk?
“Puur en alleen om geld te verdienen. Wij konden allemaal de telefoonnummers van een aantal beroemdheden kopen, daar hebben zij bakken met geld mee verdiend.”

Kan iedereen hacken, of heb je daar wel speciale cursussen of opleidingen voor nodig?
“In principe kan iedereen leren hacken, als je je er maar goed genoeg in verdiept. Dat is dus de grap, het is heel makkelijk als je het eenmaal onder de knie hebt! Kijk dus echt goed uit wat je op social media zet. Zelf ben ik heel paranoia geworden en ben ik dus helemaal niet actief op bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Ik weet hoe snel en makkelijk iemand mijn account kan hacken.”

“LOOK AT THIS N***A LIL SHRIMPY.” Dit was dus de ‘gehackte’ post van Selena Gomez. Bron: thehackernews.com

Maar Tony, als ik bijvoorbeeld een privégesprek dat ik gevoerd heb in Facebook verwijder, dan is er toch niets aan de hand?
“Dat denk jij maar! Alles blijft bewaard in een datasysteem, dat kan ook gewoon gehackt worden!”

Hier schrik ik toch wel van… Kan een bedrijf als Instagram voorkomen dat zij gehackt worden?
“Nou eigenlijk niet. Een lek in het systeem is een menselijke fout. Het komt wel vaker voor dat grote bedrijven een lek hebben. Daarbij zijn hackers lastig op te sporen, dus het is ook moeilijk om ze tegen te houden.”

Wat zou hiertegen kunnen helpen? Zou een sms met een unieke code bij het inloggen werken?
“Een tweestaps verificatiecode bedoel je?”

Ja! Dan vul je je telefoonnummer in en dan krijg je een unieke code om in te kunnen loggen. Je hebt dan zowel je telefoon als je inloggegevens nodig.
“Je zou denken dat dat veilig is, maar helaas… ook dit is niet veilig, omdat dit via een sms gaat. Een sms kunnen hackers zo uit de lucht halen, dit noem je een man in the middle attack.”

Oke, als er dus weinig aan te doen is, heb je dan nog goede tips voor mij om mijn account toch zo goed mogelijk te beveiligen?
“Zorg in ieder geval dat je een goed wachtwoord hebt. Zoals ik al zei proberen hackers veel wachtwoorden gewoon uit totdat ze de juiste hebben. Mijn wachtwoord bestaat uit wel 36 cijfers. Dit kan je overdreven vinden, maar niemand zal dit wachtwoord raden. Nog een belangrijke tip: zorg ervoor dat je voor elk account dat je hebt een ander wachtwoord gebruikt. Mocht een hacker je wachtwoord voor Instagram hebben geraden, dan zijn je andere accounts nog wel safe.”

Thanks Tony, hier gaan we zeker iets aan hebben! Inmiddels zou het lek weer gedicht zijn, maar je weet maar nooit wanneer er een nieuwe gevonden wordt.  Ik weet niet wat jullie gaan doen, maar ik ga nu dus meteen al mijn wachtwoorden veranderen! Wil je nou nog meer tips hoe je je account veilig kunt stellen? Kijk dan hierrr. Wil je meer weten over online privacy? Klik dan hierrr.