Al zeven jaar wordt het Gouden Windei uitgereikt door Foodwatch aan het meest misleidende product van het jaar. Dit jaar heeft het bosbessen drankje van Healthy People gewonnen. Of hebben ze nu juist verloren?

Het Gouden watte??

Het klinkt als een rare prijs en dat is het eigenlijk ook wel. Ieder jaar nomineert de organisatie Foodwatch een paar producten die niet helemaal kloppen of waarvan de informatie op de voorkant niet overeenkomt met de achterkant. Dit jaar werd bijvoorbeeld het alcoholvrije bier van Jupiler genomineerd, omdat er stiekem toch wel alcohol in zit… Uh, foutje? Dit jaar waren er zeven genomineerden en dit zijn ze:

#1: Healthy People Blauwe bosbes en framboos vruchtendrank
#2: Red Bull energy drink
#3: Optimel Griekse stijl drinkyoghurt honing en walnoot smaak
#4: Jupiler Alcoholvrij bier
#5: YumEarth Vitamin C drops
#6: Aldi Gedroogde kokos
#7: Jumbo Volkoren knäckebröd

Sjoerd van de Wouw werkt bij Foodwatch en legt uit hoe de producten genomineerd worden. “Ieder jaar krijgen we honderden tips van consumenten over producten die misleidend zijn. Zelf kijken we ook naar producten die niet helemaal kloppen. We kijken niet naar de informatie op de achterkant, want wettelijk gezien moet daar de waarheid op staan, omdat het gaat om de informatie op de voorkant. Als de voorkant iets anders zegt dan de waarheid, dan is dit een misleidend product. Er zijn vaak meerdere producten binnen een categorie misleidend en wij kiezen de ergste.”

De winnende verliezer

Er werd dit jaar maar liefst 24.000 keer gestemd en bijna 9000 stemmen daarvan gingen naar de winnende verliezer: Healthy People. Het sapje ‘Blauwe bosbes en framboos’ is dit jaar het meest misleidende product geworden, omdat er maar één (!) procent framboos in het drankje zit en meer suiker bevat dan Coca-Cola. Maar waar bestaat het zogenaamde gezonde drankje dan wel uit? Vooral uit goedkope appel- en druivensap. Hoe bedoel je misleidend?!

Dat de energydrink van Red Bull in het lijstje stond is geen verrassing. Er wordt al een paar jaar geroepen dat het sportdrankje te veel suiker bevat en dat er zelfs een leeftijdsgrens aan gesteld moet worden! De nummer drie van dit jaar is ook om een bijzondere reden genomineerd. De drinkyoghurt in Griekse stijl met honing- en walnootsmaak bevat helemaal geen honing. En trouwens ook geen walnoot. Oh, en ook geen Griekse yoghurt.

Gister was in de uitzending van het televisieprogramma Radar te zien dat Foodwatch het Gouden Windei naar Healthy People bracht. Het bedrijf met het misleidende product was niet niet zo blij en lieten de man die de prijs kwam brengen gewoon voor de deur staan. Lullig! Bekijk het fragment over de misleidende producten hier.