Wil jij ook zoveel geld op je rekening hebben zodat je net als Lil’ Kleine briefjes van 500 kan verscheuren en op je hoofd kan plakken? Dan moet je eerst een goede bijbaan hebben. Waar moet je die zoeken?

Julia Bartelink

#5 De bouwsector

Op nummer vijf met gemiddeld een uurloon van €9,36 staat de bouwsector. Handig hierbij is dat je niet twee linkerhanden hebt. Tom Franse is zo iemand die werkte in de podiumbouw, hij moest dus staalconstructies van podia voor concerten en voorstellingen opbouwen. “Het is echt mannelijk werk, met staal sjouwen. Je zag dat mensen die net begonnen echt scharminkels waren en aan het eind van het seizoen een kast waren geworden. Je wordt er sterk van.” noemt Tom als voordeel. Een nadeel van het werk is dat bij een collega van Tom een stalen onderdeel vanaf 3 meter hoogte in zijn nek viel. “Dat vind ik een te groot risico voor een baantje waar ik 10 euro per uur verdiende.” vertelt Tom.

#4 Zorg & welzijn-sector 

In het onderzoek van 2016 stond deze sector nog op nummer één met een uurloon €10,65, maar in 2017 is het loon gezakt naar €9,82 per uur. Natuurlijk kan je niet zo maar verpleegster worden, maar je kan wel eten langsbrengen, spelletjes spelen met oudjes in het bejaardentehuis en koffie rondbrengen in een verzorgingstehuis. Lisa van der Rhee werkt in een huiskamer op een afdeling met dementerende mensen. “Ik werk daar elke zondag vier uurtjes. Ik kook eten, maak koffie en ruim alles een beetje op.” Het grootste voordeel vindt Lisa dat ze met mensen werkt en niet taken af hoeft te hebben in een bepaalde tijd. “Ik heb alle tijd om rustig te eten, praten en de mensen aandacht te geven.” Daardoor leert ze veel over vroeger, krijgt ze wijze lessen en kom je veel te weten over het leven van mensen, want: “over vroeger weten ze alles nog.” Als nadeel noemt Lisa dat je niet veel collega’s hebt waar je contact mee hebt en dat de ouderen al vroeg op bed liggen en je je dan nog wel eens kan vervelen. Lisa verdient  €9,50 per uur.

#3 Kantoorbaan

Telefoontjes opnemen, mailtjes beantwoorden en stapels A4’tjes afdrukken. Met deze werkzaamheden die je op een kantoor kan doen wordt gemiddeld €10,15 verdiend. Michelle Engel was SEO Analyst op een kantoor. Ze zat van negen tot vijf achter de computer te werken. Een voordeel vindt Michelle dat ze haar uren zelf kon indelen. “Dat is handig, want als je naar school gaat verandert je rooster nog wel eens.” vertelt Michelle. Minder top was dat ze in een enorm groot bedrijf werkte waardoor ze voor de mensen op het hoofdkantoor “één van de vele werknemers” was. “Daardoor konden ze me makkelijk ontslaan terwijl diegene die mij zou ontslaan niet eens wist wat voor werk ik deed.” Michelle verdiende ongeveer acht euro per uur.

 

#2 Industrie-sector 

Een baantje in een fabriek klinkt misschien niet heel chill, maar je verdient er wel lekker veel geld mee. Met een gemiddeld uurloon van €10,35 staan baantjes in de industriesector op nummer twee. Jeroen Logtmeijer heeft vanaf zijn 16e tot zijn 22e in een fabriek gewerkt. Hij werkte in de fabriek als productiemedewerker, dat houdt in dat hij de productiemachines bijhield, af en toe moest bij springen op de expeditie, dozen dichttapen en zorgen dat de dozen op een pallet in het magazijn terecht kwamen. Chille aan dit werk was dat Jeroen altijd wist hoe laat hij klaar was met werken. Dit omdat hij om een bepaalde tijd werd afgelost door de volgende ploeg. “Wel was het werk geestdodend, je hoeft er niet veel bij na te denken en hebt weinig uitdaging.” vertelt Jeroen. Wel verdiende Jeroen lekker tijdens zijn bijbaantje, namelijk rond de elf euro.

#1 Schoonmaak

Uit het onderzoek is gebleken dat jij met een poetsdoek in je hand de meeste moneys kan maken. Met een gemiddeld uurloon van €10,99 heb je zo dat nieuwe paar schoenen verdiend! Bente Klaster was schoonmaakster bij een instelling voor gehandicapten en verstandelijk beperkten. “Eerst werkte ik in de zorg en daarna ging ik schoonmaken. Iedere dag moest ik alle wc’s schoonmaken en twee complete appartementen. Ook moest ik de gezamenlijke huiskamer iedere dag stofzuigen en dweilen.” Een voordeel vond Bente dat ze afwisseling had van werken in de zorg én het schoonmaken. Een nadeel was dan weer dat het schoonmaken van wc’s natuurlijk niet altijd even leuk is. Wel verdiende het goed, Bente verdiende ongeveer 10 euro per uur.