Van vrijdag tot en met zondag wordt er volop gestreden op en in de sportvelden, -banen en -baden. Sportgek Brian Vesseur vertelt elke maandag wat hem opviel tijdens het sportweekend.

Een sportdag die elke wielerliefhebber nooit meer zal vergeten. Voor het eerst mocht een Nederlander zich de beste wielrenner in de Giro d’Italia noemen. Tom Dumoulin hees zichzelf met een grote lach in de roze trui. Opeens wordt hij in een adem genoemd met Jan Janssen en Joop Zoetemelk, die ook een grote ronde wisten te winnen.

Het was 16:47 uur toen Dumoulin vanaf het circuit van Monza begon aan de tijdrit. Op het moment dat hij startte lag hij 53 seconden achter op roze trui-drager Nairo Quintana. De Colombiaan had van te voren gezegd de allesbeslissende tijdrit te willen winnen. Daarmee zou hij – natuurlijk – automatisch de beste van de Giro zijn.

33 minuten en 23 seconden nadat Dumoulin startte, kwam hij over de finish. Gespannen zocht hij een tv op, om de laatste kilometers van Quintana te zien. Er kwamen al verschillende renners naar hem toe om hem te feliciteren. Zelf geloofde hij het nog niet. Pas een kilometer voor de finish, toen Quintana al een ruime minuut had ingeleverd, gingen de armen van Tom omhoog.

MVV

De ‘gewone’ Tom Dumoulin, die naar eigen zeggen niet anders behandeld wil worden na deze winst, werd na zijn overwinning bestormd door journalisten. Zoals door een verslaggever van 1Limburg. Daar kwam de ware aard van Limburger naar boven. De interviewer van 1L hield een heel verhaal, over de mensen thuis. Wat-ie daar van had gemerkt. Tijdens het verhaaltje begint Dumoulin opeens te lachen: “Hoe heeft MVV het eigenlijk gedaan?”

Je hebt je zojuist onsterfelijk gemaakt door als eerste Nederlander de Ronde van Italië te winnen. Door als eerste renner de finaledag als 4e te beginnen en door hem als eerste te eindigen. Door iedereen kapot te rijden bij de tijdrit (behalve Jos van Emden, credits naar hem). En dan vraag je – als veel te nuchtere Limburger – hoe MVV het heeft gedaan.

“1-0 verloren.” MVV had een overwinning op Roda JC nodig om te promoveren naar de Eredivisie. Nu blijft de ploeg uit Maastricht in de Jupiler League ballen. Als Dumoulin het antwoord hoort kijkt-ie opeens iets minder blij. “Kut”, lijkt hij te willen zeggen. “Dat is wel een beetje een smetje op de sportdag, hè.”

Gefeliciteerd, Tom, met de 100e Giro. En hopelijk promoveert MVV volgend jaar alsnog, speciaal voor jou. Dan viert Mestreech weer feest. Voor nu: bedankt voor de mooie weken.