Duurzame kledingkeuzes zijn lastig! Welk merk is nou echt lief voor de wereld? En welke stof brengt de minste schade toe aan het milieu? En maakt het qua duurzaamheid nog uit of je toekomstige t-shirt uit Bangladesh of uit China komt? Ach, wij zien soms ook door de bomen het bos niet meer. Wat we wel weten is dat we met zijn allen veel te veel kleding weggooien en dat het veel (heel veel) beter zou zijn om een tweede eigenaar te vinden voor je outfit.

United Wardrobe deelt die gedachte. Hun motto is: ‘er is al zoveel kleding op de wereld, waarom zouden we altijd maar zoveel nieuwe kleding kopen als er al zo veel leuks ter beschikking is?’ En zo is dat. Tweedehands kleding draag ten slotte bij aan een betere, mooiere en vooral meer duurzame wereld. “United Wardrobe is ontstaan vanuit een gat in de markt,” legt Thijs Verheul uit, één van de oprichters van het platform. “We hebben duurzaamheid nooit als unique selling point gebruikt in onze visie, maar ik bedoel: we zijn een marktplaats voor kleding, hoe duurzaam wil je het hebben?!”

Waar je op Marktplaats nog het kaf van het koren moet scheiden, is dat op United Wardrobe niet (of in ieder geval amper) nodig. United Wardrobe is dan ook niet ‘zomaar’ een marktplaats voor kleding. De gemiddelde gebruiker is tussen de 18 en 24 jaar oud, en er staat vrijwel alleen maar hippe kleding op. “We richten onze marketing op mooie kleding. Er staat ook wel minder mooie kleding op natuurlijk, maar deze kom je minder snel tegen op je hoofdpagina. Dagelijks krijgen we zo’n 3500 advertenties binnen. Hiervan zijn er ongeveer vijfhonderd superleuk, 2000 leuk en dat wat overblijft wat minder,” vertelt Verheul.

Van die net iets mindere kleding hoef je als gebruiker gelukkig niet veel te merken. Doordat je verplicht een profiel (met profielfoto) moet aanmaken voordat je kleding kunt kopen en verkopen, is United Wardrobe tegelijkertijd een soort van sociaal netwerk. En dat biedt de mogelijkheid om letterlijk in andermans kast rond te neuzen. “Je kunt er echt inspiratie op doen,” aldus Thijs. Daarbij kun je kledingstukken liken, waardoor het aanbod dat je te zien krijgt volledig gepersonaliseerd kan worden. Alles wat jij waarschijnlijk toch niet mooi vindt, verdwijnt dan ergens op één van de laatste pagina’s. En o ja, nog een fijne bijkomstigheid: wanneer je iets om de één of andere vreemde reden niet ontvangt, krijg je gewoon je geld terug.” Ook duurzaam voor de portemonnee dus!

Kijk voor meer info op de website van United Wardrobe.