HEMA maakte woensdag bekend te stoppen met het verkopen van jongens- en meisjeskleding. Dit zullen ze gaan doen door alle geslachtsaanduidingen te schrappen op de labels van kinderkleding. Wat is genderneutraliteit precies en wat zijn de meningen over dit besluit van HEMA?

Julia Bartelink

Wat is genderneutraliteit?

Bij genderneutraliteit is het idee dat geslachtsaanduidingen niet meer gebruikt worden. Een paar voorbeelden van genderneutraliteit zijn genderneutrale toiletten of de omroeper van de NS die geen “dames en heren” maar “geachte reizigers” zegt wanneer je in de trein zit. En afgelopen woensdag maakte HEMA dus bekend dat ze geen “jongen” of “meisje” meer op hun kinderkleding gaan zetten. In Nederland komt genderneutrale opvoeding steeds meer voor, in een land als Zweden is het iets dat al vaker gebeurt.

Bloemetje voor de HEMA

Brand Berghouwer (41 jaar) is aankomend voorzitter van TNN (Transgender Netwerk Nederland) en is naar de HEMA gegaan om een bloemetje langs te brengen. Dit deed hij namens TNN omdat zij vinden dat de Hema wel wat waardering verdiend. “Ik vind het een belangrijk signaal van de HEMA”, vertelt Brand. Volgens Brand was er in de jaren ’80, toen hij opgroeide, een minder duidelijke verdeling tussen jongens en meisjes. Meisjes hadden toen niet altijd roze aan en het was ook niet vanzelfsprekend dat jongens altijd blauwe kleding droegen. Dit is volgens Brand de laatste jaren veel meer geworden.

Brand bracht HEMA een bloemetje.

“Ik vind het goed van HEMA dat ze de labels met jongen of meisje erop weg laten. Het is sowieso beter voor iedereen om van de vooroordelen af te stappen.” De verandering bij de HEMA zal volgens hem zorgen voor veel meer vrijheid voor mensen. “Het is een fijne verandering voor mensen die niet in hokjes geplaatst willen worden. Het doel is niet om hokjes te laten verdwijnen, maar om meer ruimte in de hokjes te maken zodat iedereen ergens in past. Iedereen wordt hier beter van omdat iedereen zichzelf mag zijn, een man in een glittertrui is gewoon oké.”

 “Een man in een glittertrui is gewoon oké.”

Op internet leest Brand veel dat mensen bang zijn dat iedereen neutraal wordt. Volgens hem is dat niet nodig. “Het zogenaamde jongens- en meisjesgedrag is niet bepaald door de natuur maar door wat anderen als voorbeeld geven. Ik vind niet dat het gaat om een kind als jongen of meisje opvoeden, maar het gaat om een mens opvoeden tot volwaardige volwassene.”

Als Brand nu een kind zou moeten opvoeden zou hij oppassen met het kind in een hokje duwen en het kind zoveel mogelijk vrijlaten. “Ik hoor van mensen om mij heen dat ze hun kind zo vrij mogelijk op proberen te voeden maar dat het kind uiteindelijk toch nog erg wordt beïnvloed door de omgeving waarin het kind zich bevindt. Ik zou mijn dochtertje ook laten buiten spelen en ravotten, in tegenstelling tot wat Sire in hun reclame overbracht.”

“Waarom genderneutraal? Dat is niemand!”

Maar de actie valt niet bij iedereen even goed. Zoals bij Marian Oort. Zij liet onder het nieuwsbericht van de Telegraaf over de genderneutrale kleding van de HEMA achter: “Wat een gel*l, jongens en meisjes zijn nu eenmaal niet hetzelfde, probeer ze dan ook niet als zodanig te behandelen of moeten er nog meer watjes en zogenaamde tomboys bijkomen”. Blijkbaar raakte Marian een gevoelig punt, want ze kreeg op Facebook bijval van honderden mensen.

“Het is allemaal onzin. Waarom genderneutraal? Dat is niemand!” vertelt Marian. Marian vindt dat mensen al jaren door onze strot douwen dat jongens en meisjes gelijk zijn, maar zij vindt dat dat niet zo is. “Je bent gewoon een man, of je bent een vrouw. Net zoals in de natuur, een hond is toch ook gewoon een mannetje of een vrouwtje?” Vroeger speelde Marian ook altijd buiten, ook al is ze een vrouw. Ze klom net zo goed in bomen en speelde net zo goed voetbal als de jongetjes waar mee ze buiten speelde.

“Er zijn nou eenmaal gewoon verschillen tussen jongens en meisjes. Meisjes zijn vaak wat kattiger en jongens zijn wilder. Ik had het er net nog over met iemand toen ik met mijn kleinkind in de ballenbak zat, zij was het hier ook mee eens.” Toen Marian zelf kind was speelde haar buurjongetje met haar poppen en zij met zijn race-auto. Maar toen werd daar nog niet zo moeilijk over gedaan.

“Ze mogen geen jongen meer zijn én geen meisje meer. Doe normaal.”

Marian vindt het onhandig dat de jongens- en meisjeskleding bij de HEMA nu door elkaar heen hangen. “Meisjes hebben een veel fijnere bouw dan jongetjes. Vroeger moest ik voor mijn dochter naar speciale boetiekjes omdat zij zo’n fijne bouw heeft. Wanneer er dan ook nog eens jongenskleren tussen hangen wordt het helemaal niet handig.” vertelt Marian.

Ze vindt dat een kind tegenwoordig bijna geen kind meer mag zijn, kinderen zijn niet eens bezig met al dit gedoe. Wanneer haar kleinkind een ander kind ziet heeft ze niet eens door of het een jongen of een meisje is. “Het is een bepaalde groep volwassenen die zich hier mee bezig houdt, niet de kinderen zelf. De kinderen worden in een bepaalde richting gedwongen. Ze mogen geen jongen meer zijn én geen meisje meer. Doe normaal.”