Een trend in Amerika, gaan we ’t ook in Nederland zien? De Gender Reveal Party. Het gaat op dit soort feestjes om een stel in dat in verwachting is en een klein feestje houdt. De ouders hebben nog geen idee wat het geslacht van hun kindje gaat worden, en daar gaan ze op dat moment achterkomen…

Ruben de Regt

De filmpjes heb je misschien op social media al voorbij zien komen. Een vrouw die een soort honkbal opgooit en de man slaat de bal met een knuppel kapot waardoor er vervolgens gekleurde poeder uit de bal komt. De kleur laat dan zien of het een jongen of meisje word. Zo zijn er verschillende manieren om erachter te komen.

Roze of blauw?

Romy van der Weel en haar partner Ronald van der Goes hebben zo’n Gender Reveal Party gehouden. Romy: ‘’Ik zag het altijd voorbijkomen op Facebook en ik vond het heel leuk om de geslachtsbepaling met familie te delen. Dat vond ik heel bijzonder. Ook omdat we al een zoontje hebben en hem erbij wilden betrekken. Het is heel anders dan dat je alleen op echo ziet of het jongen of meisje wordt.’’

Als stel heb je uitgebreide keuze hoe ze zo een feestje willen houden. Romy: ‘’Je kan het feestje in een zaaltje doen, maar meestal doen mensen het gewoon thuis. Je hebt veel keuze. Je kan het met een ballon met confetti erin doen, maar ook met bijvoorbeeld gekleurde fakkels zoals je in een voetbalstadion ziet. Wij hebben gekozen voor een doos met ballon erin. Je maakt de doos dan open, er zitten ballonnen aan een touwtje vast en omdat er helium in zit komen die ballonnen naar boven. De fakkels vonden we ook heel leuk, maar we waren bang dat het niets zou worden als het zou regenen. Daarnaast vonden we het heel leuk om de doos met ballonnen te doen, omdat onze zoon dan de doos open kon maken. Voor hem vond ik het leuker dan onszelf.’’ De mannenenclave wordt blijkbaar groter bij Romy en Ronald, want er kwamen blauwe ballonnen tevoorschijn.

De spanning stijgt bij Romy en Ronald…

It’s a boy!

Wie fixt het?

De verloskundige is niet de persoon bij wie je moet zijn voor een Gender Reveal Party. Je gaat naar een soort ‘pretechobureau’. Die geven het geslacht ook een paar weken eerder aan dan een verloskundige. Tijdens de echo kijkt de zwangere vrouw niet mee als het geslachtsdeel in beeld is. Het resultaat krijg je in een envelop mee en die lever je aan een soort evenementenplanner. Die zorgt er dan weer voor dat de doos met de juiste kleur ballonnen op tijd in huis is.

Zelf hoef je alleen maar de uitnodigingen te doen en de doos te openen. Taart erbij en je hebt een Gender Reveal Party. En voor de mensen die komen kijken: een cadeau hoef je niet eens mee te nemen.