Niet schrikken als er vandaag harde knallen in de straat te horen zijn, de Chinezen vieren namelijk nieuwjaar vandaag. Sterker nog, als je van grote, rode draken houdt, moet je vooral even gaan kijken. De Chinezen vieren nieuwjaar namelijk net iets anders dan wij.

Lucien Dewez

Buiten de luie zondagavonden om waarop menig Nederlander even een mihoen met kip of babi pangang van de lokale afhaalchinees naar binnen schuift, merken we over het algemeen niet veel van de aanwezigheid van de Chinese gemeenschap. Maar rondom nieuwjaar (dat 15 dagen lang wordt gevierd) pakken onze Aziatische landgenoten uit.

De dansende draken en leeuwen ken je misschien wel, evenals het knallende vuurwerk. Maar in tegenstelling tot bij ons oud en nieuw is het vuurwerk er niet voor de leuk en omdat het mooi is, maar om de kwade geesten te verdrijven. De goede geesten, die van hun voorouders, worden ook meegenomen in de viering: er wordt wierook voor hen gebrand. Zullen ze blij mee zijn. Verder worden de straten versierd met rode lampions en er is elk jaar een heuse Nieuwjaarstekening, die op een muur wordt geprojecteerd.

De traditionele Chinezen vieren het feest met de hele familie en, als het op wonderbaarlijke wijze past, die hele familie moet ook aan dezelfde tafel zitten. De familie ziet er in ieder geval tiptop uit, want bij een nieuw jaar hoort ook een nieuwe fancy outfit. De moeders gaan massaal op pad om nieuwe kleren te kopen voor het gezin.

Het komende jaar wordt volgens de Chinese kalender het jaar van de haan. Ben jij in 2005 of 1993 (of twaalf jaar daarvoor, of twaalf jaar dáárvoor, of nog eens twaalf jaar dáárvoor, nouja, je snapt hem) geboren, dan ben je ook een haantje en wordt helemaal jouw jaar. Geniet ervan!