Het is 150 jaar oud, klein en harig. Nee, het is geen verdwaalde trol uit de Efteling, maar het gekrompen hoofd van “Henk” uit de Museumwinkel in Nijmegen. Voor een halve ton kan Henk straks van jou zijn!

Karlijn Boddeüs

Het gekrompen hoofd komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied waar 150 jaar geleden de Jivaro-indianen woonden, maar staat sinds 2010 in de Museumwinkel in Nijmegen.  Het is niet het hoofd van een indiaan, maar waarschijnlijk het afgehakte hoofd van een indringende Europeaan. Het hoofd van Henk, zo heeft winkelmedewerker Sophia Kiela hem genoemd, was afgehakt door de indianen. De schedel werd verwijderd, de huid werd gekookt en kromp en er werd een steen teruggeplaatst in plaats van de hele schedel.


Gif via GIPHY

Al zeven jaar staat Henk met een prijskaartje in de winkel. En wat voor één. Je zou toch bijna denken dat je een beeldje van 10 centimeter voor een net zo kleine prijs kunt krijgen. Helaas gaat dat niet op in de Museumwinkel. Henk is dan misschien wel bijna het kleinste wat ze verkopen, hij is ook het duurst van allemaal. Zelfs met een sponsorloop zou je het bedrag niet snel bij elkaar rennen. Voor maar liefst 49.000 euro kan Henk bij jou in de woonkamer of slaapkamer staan.

Hartstikke dood

In de winkel worden dode, natuurlijke objecten opgezet. Dit kan een vlinder zijn, maar dus kennelijk ook een mensenhoofd. Henk is in 1850 overleden en is het eerste en enige hoofd dat preparateur Sophie (iemand die de dode, natuurlijk objecten opzet) op een veiling  heeft gezien. Er worden al 150 jaar geen nieuwe gemaakt. Het is dus een zeldzaam item. Dat Henk zo duur is heeft volgens Sophie te maken met de kwaliteit en de exclusiviteit van Henk.

Emma van Grinsven werkt nog niet zo lang bij de Museumwinkel, maar als zij Henk een naam mocht geven werd het Arie, van Arie Boomsma: “Als hij hard blijft sporten, nog even onder zonnebank gaat en we zijn tatoeages eraf mogen snijden lijkt hij ook wel een beetje op Henk.”

 


Het gekrompen hoofd van Henk