Vorige week bood spelmaker EA Sports drie dagen gratis regenboog tenues aan op FIFA17. Helaas vielen de zogenoemde LHBT-tenues niet in de smaak in Rusland en het land wil nu onderzoeken of het spel niet uit het land verbannen moet worden.

Stonewall is een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders, het is dus een LHBT-organisatie. De organisatie zette vorige week de campagne ‘Make Sport Everyone’s Game’ op, door veters in je sportschoenen te vervangen voor regenboogveters. Om de organisatie te helpen, zorgde EA Sports FIFA ervoor dat je vorige week gratis LHBT-tenues kon downloaden voor je voetbalteam op FIFA17. Een tof gebaar, maar Rusland had hier moeite mee.

Rusland

In Rusland bestaat sinds 2013 de anti-homowetgeving. Voor ons Nederlanders klinkt dit natuurlijk heel bizar, maar in Rusland is dit een gewone zaak. Homo-acceptatie is helaas nog een ding, maar Rusland keurt dit bij voorbaat gewoon al kei- en keihard af. Zo is het in Rusland verboden voor LHBT’s om te demonstreren voor hun rechten en hun partner in het openbaar een zoen te geven. Je mag zelfs geen regenboog afdrukken!

Kamerleden van de communistische partij in Rusland reageerden boos op de solidariteitsactie van EA Sports. Volgens hen valt dit onder propaganda voor LHBT en dat is verboden. De politici hebben een brief geschreven naar de toezichthouders van Rusland. Politica Irina Rodnina wil zelfs dat er door de toezichthouders onderzoek gedaan wordt om te zien of het spel wel verkocht mag worden. Als het spel niet aangepast wordt, zou ze zelfs graag willen dat het spel verboden wordt.

Paarse Vrijdag

Gelukkig is dit allemaal in Nederland niet van pas. Sterker nog, aankomende vrijdag 9 december vieren we Paarse Vrijdag. Op deze dag kunnen scholen LHBT’s steunen door paarse kleding te dragen onder het mom ‘Liefde is een feest voor iedereen!’. Paarse Vrijdag bestaat dit jaar 6 jaar en wordt op elke tweede vrijdag van de maand december gehouden. Ga dus maar vast op zoek naar een paarse sjaal, t-shirt of onderbroek en toon net als EA Sports je solidariteit!