Er lijkt zich langzaam een heksenjacht te ontwikkelen tegen studentenverenigingen. Na het bekend worden van incidenten in Groningen en Amsterdam afgelopen zomer bij de jaarlijkse ontgroeningen, struikelt iedereen over elkaar heen om een mening te geven over traditie. Leden van het Groningse Vindicat worden zelfs niet meer uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken bij het eveneens Groningse bedrijf Sellian.

Het ‘Geen-eikels-beleid’ noemt het marketingbedrijf het. Eigenaar Goeran de Pater heeft het zelfs over “verkeerd DNA” dat hij absoluut niet in zijn bedrijf wil hebben. Het gaat De Pater niet om sensatie om dit nu bekend te maken: “Wij maken een keuze wat voor soort mensen we in onze organisatie willen. We willen geen eikels in de club.” Stijn Derksen van Vindicat vindt het vervelend: “Maar uiteindelijk heeft ieder bedrijf vrije keuze hierin.”.

En dat klopt, want het uitsluiten van leden van studentenverenigingen valt namelijk niet onder discriminatie, bevestigd Niek Peters van het Meldpunt Discriminatie Groningen. ”Je mag geen onderscheid maken tussen geslacht, huidskleur of geaardheid. Daar valt dit niet onder.” De leden van Vindicat boeit het schijnbaar ook niet heel veel, want tot nu toe zijn er welgeteld 0 klachten van discriminatie binnengekomen.