Om viral te gaan, moet je opvallen. En om op te vallen, moet je de grenzen opzoeken. Maar kunnen we daar ook te ver in gaan? Wat hebben YouTubers, vloggers en andere filmmakers over voor aandacht? En waarom willen we dat zo graag?
In 1943 stelde de wetenschapper Maslow een lijstje op met de basisbehoeften van de mens. Naast dingen zoals voeding, onderdak en sociaal contact zijn we ook op zoek naar erkenning. Het zit in ons DNA, in ons instinct! Schaam je dus niet als je graag likes wilt scoren met je foto’s en filmpjes, het is menselijk!
Zo veel mogelijk views, clicks en likes krijgen is een teken van succes. Te horen krijgen dat je lekker bezig bent is altijd mooi, en op veel verschillende manieren zijn we op jacht naar erkenning. Voor een toets is dat een goed cijfer, voor het winnen van een wedstrijd is dat een beker en voor een goede video is dat het krijgen van likes, reacties of abonnees.
Maar hoe ver ga je voor je likes? In Rotterdam maken ze zich zorgen over de vloggers in de stad. Ze sprongen over metrobanen, klommen op bruggen en bleven illegaal slapen in een dierentuin. De vloggers willen steeds betere, vettere en gevaarlijkere video’s maken, om andere vloggers te overtreffen. Hun fans vinden dat geweldig, maar anderen maken zich druk. De vloggers zijn namelijk ook een voorbeeld voor hun fans, die graag hun helden na willen doen.