Heb jij ook wat beters te doen iedere avond om acht uur dan het Journaal kijken? Vind je het nieuws te langdradig? Check dan vanaf nu elke zondag het wekelijkse nieuwsoverzicht van TMI: snel, kort én krachtig. Je bent meteen op de hoogte van alles wat er deze week is gebeurd.

MAANDAG

Levend laboratorium in de sloot

Schimmels, insecten, onkruid: boeren worden er gek van, want hun gewassen gaan eraan. Daarom gebruiken ze landbouwbestrijdingsmiddelen. Die giftige stoffen zijn waarschijnlijk slecht voor het milieu. Daarom gaat Universiteit Leiden dit onderzoeken door middel van een levend laboratorium, in een zelfgemaakte sloot. In die sloot brengen ze de bestrijdingsmiddelen samen met diertjes en checken ze of die diertjes overleven. Omdat Nederland nogal veel water heeft, is het belangrijk dat die kwaliteit goed blijft. Dat hopen ze te bereiken met dit onderzoek. Dit levende lab is uniek in Europa.

Ouders moeten leren opvoeden, wat vind jij?
Word jij vaak gek van je ouders? Is een verplichte opvoedcursus voor hen misschien een goed idee? Taskforce kindermishandeling vindt van wel. De werkgroep wil alle ouders verplichte cursus opvoeding geven om zo kindermishandeling te verminderen. Burgemeester van Amsterdam, Van der Laan, is de voorzitter. Hij vindt dat hij het zelf ook wel had kunnen gebruiken. De politiek heeft nog niet echt gereageerd. Wat denk jij ervan?

Trump’s Melania wil internetpesten aanpakken
Melania Trump kennen we allemaal als de vrouw van de nieuwe president Trump. De vrouw die de speech van Michelle Obama totaal jatte. Ze wil pesten op sociale media aanpakken omdat ‘kinderen en tieners er last van kunnen hebben’. Wat ze even vergeet en waar de interviewer haar op wijst zijn de nogal ‘onsubtiele’ tweets van haar geliefde. Melania zegt dat ze hem daar vaak genoeg op aanspreekt. Of hij ernaar luistert is een ander verhaal. 

DINSDAG

Twitter wil pesten gaan bestrijden

Om even door te gaan over pesten en Twitter: de website heeft functies ingesteld die pesten op het medium moeilijker maakt. Melania Trump zal wel  blij zijn. Twitteraars kunnen nu gesprekken blokkeren en kunnen ze berichten filteren zodat die voor hen niet meer zichtbaar is. Het is een begin en ze doen er bij de website alles aan om de functies nog verder te verbeteren.

Nederlanders weggehaald uit bevingsgebied

De zestig Nederlanders die vast zaten in het gebied in Nieuw-Zeeland dat getroffen werd door de aardbeving op 13 november worden geëvacueerd. Ze zaten daar vast en worden nu met een vliegtuigje opgepikt door een reisorganisatie. Ze moesten eigenlijk wachten op de Marine maar krijgen nu de kans om daar weg te komen.

We talk the best English in the world! (toch?)

Hooray! Nederlanders spreken het best Engels van de wereld! (Oké, behalve dan die landen waar Engels de gangbare taal is ofcourse). Uit het onderzoek van Education First blijkt dat de lees- en luistervaardigheden zeer hoog zijn, en scoren we gemiddeld een 7,2. Zuid-Holland en Zeeland spreken weer het beste Engels van de Nederlanders. Louis van Gaal heeft het dus niet helemaal voor ons verpest. 😉

Het klimaatprobleem en Trump
Veel mensen maakten zich zorgen over het klimaat toen Amerika Donald Trump als president koos. Hij wilde donald-trumpnamelijk het klimaatakkoord van Parijs opzeggen.Waarom? Trump gelooft niet in klimaatverandering (terwijl Amerika 18% van de wereld uitstoot). Veel wereldleiders zoals president Hollande van Frankrijk zeggen dat ze hem gaan overhalen om het klimaatakkoord te respecteren. De leider van de Verenigde Naties zegt dat het de plicht is van de wereld om de opwarming van de aarde tegen te gaan.In het akkoord staat bijvoorbeeld de opwarming tot 1,5 graad terugdringen, de uitstoot per land verminderen en geld betalen aan landen waar het niet lukte.

Bye bye Python…

De python, voor veel van ons toch wel de leukste achtbaan van de Efteling. Helaas gaat hij nu voor drie(!) maanden dicht. Hij is nogal aan vervanging toe, zegt de woordvoerder van de efteling. Ik dacht al dat ik de vorige keer iets hoorde rammelen… Maar niet getreurd, hij blijft hetzelfde, er komt alleen een nieuwe rails in!

WOENSDAG

IS verdreven, school na twee jaar weer open
Om de Iraakse stad Mosul is nog altijd oorlog tussen IS en Irak. Maar er is ook goed nieuws: in het dorpje Awsaja gaat de lokale school na twee(!) jaar weer open. De kinderen zijn er super blij mee. De leraren van de school vinden het heel belangrijk dat de school weer open gaat, want op deze manier willen ze kinderen beschermen tegen de hersenspoeling van IS. De terroristische organisatie bezette het dorp al twee jaar en is nu weggejaagd door het Iraakse leger.

Scholieren hacken schoolsystemen
Scholen hebben last van hackers. Die leggen namelijk, om hun docenten te pesten, vaak het systeem plat. Bijvoorbeeld door de server overbelast te maken, of wachtwoorden van leraren te veranderen. Sommigen gaan nog een stapje verder en breken in de accounts van de school om hun cijfers te veranderen. Dit heten DDoS-aanvallen. Sommige scholen willen die leerlingen gaan aanklagen. Volgende keer maar leren voor je proefwerk dus.

DONDERDAG

OM: 5000 euro boete voor Wilders
‘Willen we meer, of minder Marokkanen? Minder, minder, minder!’ We kennen waarschijnlijk allemaal deze woorden. Nee? bekijk het hier!

Door deze uitspraken wil het Openbaar Ministerie dat Geert Wilders 5000 euro boete betaalt. Ze vinden dat de politicus van PVV aanzet tot haat en bevolkingsgroepen beledigt. Dit is strafbaar. Wilders zelf zegt dat het vrijheid van meningsuiting was. De uitspraak van de zaak is pas op 9 december.

Weer bombardementen in Aleppo
In het noorden van Syrië zijn ongeveer zeventig doden gevallen. Voor de derde dag op rij werden er bommen op het land gegooid: vooral in de stad Aleppo. Eerder zei Rusland er niks mee te maken te hebben, maar nu werd duidelijk dat Rusland en de Syrische overheid het waarschijnlijk samen hebben gedaan. Rusland zegt dat ze terroristen hebben getroffen. Maar er vielen dus ook erg veel burgerslachtoffers. Syrië is nog altijd verwikkeld in een enorme burgeroorlog. Aan de ene kant de overheid met de rebellen, aan de andere kant terroristische organisaties zoals IS met landen zoals Amerika en Rusland. Uit Syrië komt om die reden een groot deel van de vluchtelingen.

Mogelijke terreurdreiging Rotterdam Airport
Op het vliegveld in Rotterdam was donderdag een mogelijke terreurdreiging. Dit werd duidelijk door een anonieme tip. Er kwamen allerlei veiligheidsregels en de Koninklijke Marechaussee bewaakte het vliegveld. Er is niks gebeurd, maar een 45-jarige verwarde man zonder paspoort is aangehouden.

VRIJDAG

Super zeldzame Albino-egel gevonden

In West-Friesland is een Albino-egel gevonden. Dit is een heel zeldzaam beestje en komt alleen in die streek voor. Albino’s hebben geen pigment, en door de witte kleur is het diertje dus ook een makkelijk te vangen hapje voor roofdieren. Het egeltje blijft de komende tijd in de opvang de Bonte Piet.

Gorilla’s in Rwanda slachtoffer van klimaatverandering

 gorillaNog meer dierennieuws op deze vrijdag: de gorilla’s in het Afrikaanse land Rwanda hebben last van de klimaatverandering: het wordt steeds droger in de bossen en daarom is er te weinig voedsel en water voor de dieren. De beesten eten bamboe, en dat groeit niet door de droogte. De mensen halen ook eten en water uit de bossen waar de gorilla’s wonen en daardoor ontstaat het tekort. De plaatselijke dierenbeschermers maken zich erg zorgen.

 

Marilyn Monroe’s mega dure jurk geveild

jurk-mm

Foto: AFP

Vandaag werd het duurste kledingstuk ooit geveild: de jurk die Marilyn Monroe aanhad toen ze voor president Kennedy zong in 1962. De jurk ging eruit voor 4,8 MILJOEN euro. Hij is mooi, maar dat is toch echt wel 100 jaar kleedgeld… De jurk is ontworpen door de Franse ontwerper Jean Louis: “In deze jurk zie je geschiedenis, politiek, de Kennedy’s, Monroe. Het is Hollywood, het is mode, en het zit tragisch genoeg allemaal verpakt in een kledingstuk met 2500 met de hand gestikte kristallen,” zegt hij tegen NOS. Leuk weetje: de jurk zat zo strak dat Monroe erin moest worden genaaid. Lekker comfortabel, maar wie mooi wil zijn moet pijn lijden toch?

ZATERDAG

Terreurdreiging op kerstmarkten. Wait what?
De kerstmarkt: snoep, kerstballen en gluwein. Iets vredigers kun je je niet voorstellen. Helaas denkt vooral de Duitse politie daar anders over. De markten worden vanaf nu namelijk strenger beveiligd. De reden hiervoor is de terreurdreiging die nog steeds geldt na de aanslagen in onder andere Parijs en Brussel. Onder extra veiligheidsmaatregelen kun je verstaan: tassencontroles, meer politie aanwezig en een verbod op rugzakken. Maar er is geen directe dreiging, dus als je je treintickets voor jou en je oma naar Keulen al hebt aangeschaft, gewoon gaan!

Ziekenhuizen dicht in Oost-Aleppo

In Oost-Aleppo wordt zo veel gebombardeerd dat alle ziekenhuizen nu dicht zijn door de enorme schade. Nu kunnen gewonde burgers zich niet meer behandelen. Dat zei het hoofd van de Medische Diensten daar tegen het persbureau Reuters. De artsen, die hun handen vol hebben aan alle slachtoffers kunnen niks meer doen. Dit is volgens de Verenigde Naties al de vierhonderdste keer dat ziekenhuizen worden getroffen door bommen op Syrië. Wie erachter zit, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk zit de Syrische overheid erachter, en heeft Rusland er ook iets mee te maken.

Nederlandse Femke en Sam gevonden

De 16-jarige vermiste Femke en Sam zijn gevonden in het Portugese Albufeira. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Ze zijn eerst gesignaleerd op het vliegveld van Málaga in Spanje, waar ze ook geld hadden gepind. De vaders zijn meteen naar het zuiden afgereisd om hun dochters te zoeken. De meiden komen zo snel mogelijk samen met hun vaders weer naar huis. Ook is er een Nederlandse 34-jarige man opgepakt die mogelijk betrokken was bij de vermissing.

WOW! Ernstig treinongeluk India

Vlakbij Kanpur in India is een trein ontspoord, wat zorgde voor ruim honderd doden. Reddingswerkers zijn meteen naar slachtoffers in het puin gaan zoeken. Tot nu toe zijn er waarschijnlijk 150 gewonden. In India komt dit vaker voor omdat er enorm veel mensen met de trein reizen (dagelijks 23 MILJOEN) en doordat de rails verouderd is.

ZONDAG

Anorexia-patiënten zijn steeds jonger
Anorexia Nervosa is een mentale ziekte waardoor je bang bent dat je te dik wordt terwijl je eigenlijk heel mager wordt. De angst om dik te worden spookt de hele tijd door je hoofd en je kunt jezelf uithongeren. Het is waarschijnlijk genetisch bepaald. Uit een onderzoek van een paar klinieken blijkt dat de leeftijd daalt. Er komen steeds meer meldingen van kinderen tussen de 8 en 13 jaar. 90 % zijn meisjes. Bij jonge kinderen kan het makkelijker behandeld worden. Het is van groot belang om hulp te zoeken.

Zoveelste ramp in Aleppo
In de Syrische stad Aleppo gaat het goed mis. Vandaag werd een school beschoten in West-Aleppo. Zeven kinderen overlijden. Rebellen zouden met granaten de school hebben bekogeld. West-Aleppo is in handen van de regering, Oost-Aleppo van de rebellen. Die twee strijden al jaren met elkaar.