Gaming, het wordt vaak geassocieerd met mensen die de hele dag alleen maar binnen zitten, de zon niet zien,  niet of nauwelijks sporten en ook nog slecht voor zichzelf zorgen. Maar er zit ook een hele andere kant aan deze wereld: grote geld prijzen, stadions vol mensen en grootse wedstrijden. Het is de wereld van professioneel gaming.  Zo kent Nederland ook professionele gamers. Bijvoorbeeld Kevin de Koning (22), die door de gamers onder ons bekend zal staan als Harstem, wereldkampioen met de game StarCraft II.

“Toen ik 18 jaar was deed ik mee aan een groot toernooi in Zweden. Ik heb het tijdens dat toernooi heel goed gedaan. Ik kreeg toen een contract aangeboden van Fnatic, zij zijn de grootste organisatie binnen de professionele game wereld. Ik heb drie jaar lang voor hun gespeeld. De afgelopen anderhalf jaar speel ik voor Invasion”, ook een grote organisatie binnen deze wereld.

Kevin omschrijft zichzelf niet als de stereotype gamer. “Mensen moeten gauw bij gamers denken aan dikke jongens met puistjes die het zonlicht nauwelijks zien. Zo beschouw ik mijzelf niet. Ik probeer elke dag naar de sportschool te gaan, goed te eten en te slapen.” Kevin vertelt ons ook dat hij eigenlijk nooit last heeft gehad van gameverslaving: “Kijk, in principe zou ik nu officieel gameverslaafde zijn, ik speel 8 à 9 uur per dag, maar het is mijn werk. Ik verdien mijn brood ermee. Dat zou betekenen dat iedereen verslaafd is aan zijn werk. Vroeger heb ik er ook nooit last van gehad. Ik speelde op de middelbare school zo’n 2 à 3 uur per dag, en soms helemaal niet. Het ging niet altijd even goed op school, maar ik heb mijn VWO wel gewoon afgemaakt.”

Een professioneel gamer kan met het winnen van wedstrijden lekker centjes verdienen: “Het afgelopen jaar heb ik 35.000 euro aan geld prijzen gewonnen. En dan krijg ik ook nog een salaris van Invasion.” Kevin vertelt dat je met de game StarCraft bedragen van wel 200.000 euro kan winnen per toernooi. Niet alleen leven op water en brood dus.

Op de wereldranglijst staat Kevin naar eigen zeggen op de 12e of 13e plaats, maar: “Alleen als je de Koreanen niet meetelt. Wij spelen nauwelijks tegen de Koreanen, maar met hun erbij sta ik ongeveer op de 30e plek van de wereld.”