Van vrijdag tot en met zondag wordt er volop gestreden op en in de sportvelden, -banen en -baden. Sportgek Brian Vesseur vertelt elke maandag wat hem opviel tijdens het sportweekend.

Er zijn weinig spelers in Nederland zo belangrijk voor hun club als Ricky van Wolfswinkel voor Vitesse. De spits scoorde zondag twee keer in de bekerfinale, waardoor de Arnhemse club met 2-0 won van AZ. Het was de eerste prijs ooit voor de club, die dit seizoen het 125-jarig bestaan viert. Wat een cadeau.

Dat Van Wolfswinkel echt zo belangrijk is voor Vitesse bleek niet alleen in de finale van afgelopen zondag, maar ook wekelijks in de Eredivisie. Hij scoorde achttien keer, ruim een derde van alle Vitesse-doelpunten. Toch even terug naar de finale van de KNVB-beker. Pas na 81 minuten viel in De Kuip de openingstreffer. Een voorzet van Milot Rashica viel precies op het hoofd van Van Wolfswinkel. Doordat AZ-doelman Tim Krul twijfelend uit zijn doel kwam, kopte de 28-jarige spits simpel binnen.

De bevrijdende 2-0 viel zeven minuten later. De afmaker, door Vitesse-supporters al opgehemeld tot legende, kapte zijn directe tegenstander uit en passeerde Krul voor de 2e keer. Door de overwinning gaat Vitesse rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League. Geen play-offs voor de bekerwinnaar!

 

Feest

Bij een prijs winnen hoort natuurlijk een huldiging, en die huldiging kwam er ook. Een busrit van zeventien kilometer door Arnhem die eindigde op het Marktplein, waar aanvoerder Guram Kashia de Dennenappel mocht showen aan de 20.000 verzamelde supporters.

De Johan Cruijff Schaal in de Johan Cruijff Arena

Maar ook belangrijk: Vitesse gaat aan het begin van het nieuwe seizoen strijden om de Johan Cruijff Schaal. Dat zullen ze hoogstwaarschijnlijk doen tegen Feyenoord, de aanstaande kampioen. De Nederlandse Supercup werd in 1996 omgedoopt tot ‘Johan Cruijff Schaal’, ter ere van Nederlands beste voetballer aller tijden.

Afgelopen week werd ook de Amsterdam Arena omgedoopt. Op 25 april – wat de zeventigste verjaardag van Cruijff zou zijn – werd bekendgemaakt dat het stadion van Ajax de Johan Cruijff Arena gaat heten. En laat de JC Arena nou net de plek zijn waar wordt gestreden om de JC Schaal.