Als je over het WK 1974 begint waar je vader bij is, hoor je waarschijnlijk gebrom. Bij veel Nederlanders ligt dat WK gevoelig, omdat Oranje in de finale van Duitsland verloor. En dat terwijl Nederland écht de betere ploeg was. Hetzelfde maakte Kameroen in Afrika mee, maar dan met Egypte. Zondagavond wist Kameroen eindelijk zijn eeuwige rivaal te verslaan, in de finale van de Afrika Cup.

Brian Vesseur

In 1986 – 2 jaar nadat Kameroen voor het eerst de Afrika Cup won – stonden ze in de finale tegen organisator Egypte. De Ontembare Leeuwen, zoals Kameroen wordt genoemd, waren veel beter dan het gastland. Beide ploegen wisten 120 minuten lang niet te scoren, waardoor er pingels aan te pas moesten komen. De Egyptenaren wonnen met 5-4.

Dat zorgde voor verdriet in Kameroen. Maar in 2008 kregen de spelers de kans om alle pijn weg te nemen. Zij ontmoetten weer Egypte in de finale. Door een doelpunt van Abo Treka na 76 minuten voetbal won Egypte wéér. De pijn bij Kameroen werd alleen maar groter.

Afgelopen weekend was het eindelijk raak, 31 jaar nadat de eerste finale werd verloren. Kameroen won de finale van Egypte, door een doelpunt van Vincent Aboubakar in de laatste minuten van de wedstrijd.

 

Middelvinger naar de thuisblijvers

Bondscoach Hugo Broos was na de overwinning dolblij. De Belgische trainer kon na de wedstrijd ook even een dikke middelvinger opsteken naar de thuisblijvers. Bijvoorbeeld André Onana, de keeper van Ajax. Hij koos ervoor om bij Ajax te blijven deze winter en niet mee te gaan naar de Afrika Cup. Ook onder andere Eric Maxime Choupo-Moting (Schalke 04) en Joel Matip (Liverpool), twee grote voetballers uit Kameroen, zegden af. Zullen ze al spijt hebben?