Nog maar een paar dagen te gaan voor de Dry January challengers. Steeds vaker blijkt uit onderzoeken dat het verdomd goed is voor je lichaam, geest en bankrekening om die biertjes eens een maand te laten staan.

Maxime Vernooij

Het Radboudumc deed samen met wetenschappelijke tv-programma De Kennis van Nu onderzoek naar de gevolgen van een alcoholvrije maand. Tot nu toe werden alleen de effecten gemeten bij zware drinkers en alcoholverslaafden, maar nu is er dus ook onderzocht wat het effect van een maand geen alcohol is op gematigde drinkers.

Voor het onderzoek dronken 14 proefpersonen, die normaal gemiddeld zo’n 15 glazen per week achterover sloegen, een maand lang geen alcohol. Het resultaat? Ze voelden zich stuk voor stuk fitter, hadden een gezondere lever, minder buikvet en hun cholesterolwaarde was gedaald. Best healthy dus.

Maar dat niet alleen. Je krijgt bijvoorbeeld ook een betere nachtrust, legt Eva Ehrlich van kennisinstituut Trimbos uit. Want ook al val je met een drankje op misschien sneller in slaap, je slaapt onrustiger. Daardoor wordt je minder uitgerust wakker. En voor de echte pubers onder ons: als je geen alcohol drinkt, heelt je huid beter, en krijg je dus vanzelf een glanzend huidje. Mooi meegenomen toch! En niet alleen je bankrekening krijgt ook boost, het laten staan van alcohol doet wonderen voor je humeur. “Door alcohol te drinken maakt je lichaam stresshormoontjes aan,” zegt Eva. “Als je het een maand lang kunt volhouden, verbetert het ook je doorzettingsvermogen.”

Dirk Jesse

Daar kan Dirk Jesse Schaafsma (20) wel over meepraten. Hij roeit bij vereniging ORCA in Utrecht en met zijn ploeg hebben ze afgesproken om alcohol maar liefst een half jaar (!!) te laten staan. “Vorig jaar ging ik graag uit en heb ik het echte studentenleven meegemaakt,” vertelt Dirk Jesse. De laatste keer dat hij echt goed dronk was met kerst. “Ik mis het uitgaan niet zo. Het contact met vrienden van de studie vermindert helaas wel, maar ik vind roeien hartstikke vet. Doordat ik elke dag train heb ik niet eens zin om alcohol te drinken.”

Zo gemakkelijk is het voor de meeste mensen niet. “Voor veel mensen is drinken een gewoonte, zegt Eva. “Altijd maar die biertjes in de kroeg. Je moet proberen dat patroon te doorbreken.” Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Veel mensen vinden het lastiger dan ze van te voren gedacht hadden. Als ze niet meteen verschil merken of opmerkingen krijgen van anderen, hebben ze al snel de neiging om op te geven,” aldus Eva.

Nog twee dagen volhouden…

Dirk Jesse maakt zich minder zorgen. “Wanneer ik wel uit zou gaan, zou de behoefte aan een glas bier veel groter zijn. Maar als wedstrijdroeier, en met de gemaakte afspraken, haal je het wel uit je hoofd om bier te drinken!” Hij wil zichzelf en zijn coaches niet teleurstellen. “Wanneer het zwaar wordt, train ik verder. Fysiek moet je sterk zijn, maar mentaal is ook zeer belangrijk,” benadrukt hij. En alcohol staat die focus in de weg.

Mocht je denken dat een feestje zonder alcohol veel minder leuk is, dan heb je het volgens Dirk Jesse gewoon mis. “Iedereen begrijpt het wanneer je thee of chocomel drinkt in plaats van bier, hoor.” Ook Eva zegt: “Is een feestje zonder alcohol niet leuk? Misschien moet je je dan afvragen wat je er nog doet. Zonder alcohol zou je juist meer van feestjes kunnen genieten!”

En voor de mensen die al een maand lang alcoholvrij door het leven gaan: hang in there, er wacht een biertje op je aan het eind van de maand!