Sommige mensen ontbijten ermee, anderen drinken het af en toe voor een nachtje stappen: energiedrank. Toch moet je voorzichtig zijn met het drankje, want gezond zijn ze zeker niet. Zo overleed er vorige maand nog een Amerikaanse tiener aan een overdosis energiedrank. Maar wat is er dan zo gevaarlijk aan die energiedrankjes?

Femke Visser

Cafeïne

In energiedrankjes zit veel cafeïne, om je zoals de naam al zegt energie te geven. In een gemiddeld blikje zit ongeveer 80 milligram cafeïne, dit mag volgens Warenwet maximaal 88 milligram zijn. Cafeïne kan goed zijn voor het verbeteren van concentratie en prestatie en het verdrijft vermoeidheid. Dit geldt alleen als je het in kleine mate neemt, bijvoorbeeld twee kopjes koffie op een dag. Als je teveel cafeïne binnenkrijgt kan het juist nadelig werken. het kan dan bijvoorbeeld zorgen voor rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. Bovendien kan een teveel aan cafeïne zorgen voor hartritmestoornissen wat als gevolg kan hebben dat het hart er uiteindelijk mee ophoudt.

Suiker

In een blikje energiedrank van 250 zitten gemiddeld ongeveer zes suikerklontjes. Dat is nog meer dan in een flesje cola! De hoge hoeveelheid suiker kan voor meerdere nadelen zorgen.

Ten eerste kunnen de drankjes je ontzettend dik maken. Al dat suiker wordt door je lichaam namelijk omgezet in vet. Als je nagaat dat je met twee blikjes op een dag al twaalf suikerklontjes wegsnoept kan dat dus vrij snel gaan.

Ten tweede kan het drankje zorgen voor diabetes type 2, ook wel suikerziekte genoemd. Deze ziekte krijg je als je een tekort aan insuline hebt. Insuline is een hormoon dat zorgt voor de glucosestofwisseling. Suikerziekte kom vaak voor bij mensen met overgewicht, mensen die slecht of nauwelijks bewegen en bij ouderen. Wanneer je dus overgewicht krijgt van het teveel energiedrankjes drinken is de kans op suikerziekte ook gelijk een stuk hoger!

Als laatste maakt de suiker het drankje niet geschikt als sportdrank, iets waar veel mensen energiedrankjes juist veel voor gebruiken. Al dat suiker zorgt er namelijk voor dat vocht zich onttrekt uit je lichaam, waardoor je snel kan uitdrogen. Dit is heel gevaarlijk tijdens het sporten omdat je dan vaak zweet en extra vocht nodig hebt. Neem de volgende keer dus maar gewoon een flesje water mee naar de gym!

Bron: KRNWTR.nl

Nadelen voor kinderen

Het drinken van energiedrank kan er bij jonge kinderen voor zorgen dat er minder bloed naar de hersenen gaat. Vooral voor kinderen onder de dertien jaar is dit een risico. Wanneer er minder bloed naar de hersenen gaat kan dit gevolgen hebben voor de ontwikkeling van kinderen, en dat wil je natuurlijk niet. Bovendien heeft cafeïne een groter effect op jonge kinderen dan op volwassenen. Het wordt kinderen onder de dertien jaar dan ook afgeraden om energiedrankjes te drinken.

Dus nooit meer energiedrank?

Moet je nu dan maar van die drankjes afblijven? Nee hoor, maar je moet er wel een beetje voorzichtig mee zijn. Zoals je eerder al kon lezen hebben ze ook zeker voordelen als je ze met mate drinkt. Zo zorgen ze ervoor dat je je beter kan concentreren en je blijft er wakker van op de momenten dat het moet. Fun fact, daar zijn ze trouwens ook ooit voor ontwikkeld: om Japanse piloten tijdens de Tweede Wereldoorlog wakker te houden tijdens lange vluchten.

Het Voedingscentrum adviseert kinderen onder de dertien van de drankjes af te blijven. Tieners tussen de dertien en achttien jaar mogen maximaal één blikje per dag, net als zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Trek dus vooral af en toe zo’n lekker blikje uit de koelkast, maar drink het met mate!

Bron: YouTech