Het Amerikaanse tijdschrift Time houdt ieder jaar een ‘Person of the Year’-verkiezing. Als het aan de lezers van het tijdschrift ligt is de premier van India de winnaar, maar voor de redactie van de Times is de aankomende Amerikaanse president de winnaar.  

De verkiezing, die vroeger Man of the Year werd genoemd, bestaat al sinds 1927. In de verkiezingen worden de meest invloedrijke personen van de wereld genomineerd. Dit betekent dus niet automatisch dat de genomineerde iets heel goeds heeft gedaan. Hitler won namelijk in 1938 de Amerikaanse prijs. Nou, en of die man invloedrijk was… In 1999 werd de naam van de verkiezing veranderd naar hoe we die nu kennen. Dit jaar waren dit de genomineerden:

      Amerikaanse turnster: Simone Biles
      CRISPR-wetenschappers
      De Indiase premier: Narendra Modi
      De president van Turkije: Recep Tayyip Erdogan
      De toekomstige Amerikaanse president: Donald Trump
      De verliezende tegenstander van Trump: Hillary Clinton
      Engelse politicus: Nigel Farage
      Inwoners van de Amerikaanse stad Flint: Flint-klokkenluiders
      Oprichter van Facebook: Mark Zuckerberg
      Russische president: Vladimir Poetin
      Zangeres: Beyoncé Knowles

Oké, sommige genomineerden hebben wat uitleg nodig, al zijn Trump en Clinton natuurlijk geen verrassing.  Om te beginnen bij de Amerikaanse turnster Simone Biles. Als iemand de Olympische Spelen in Rio dit jaar domineerde was zij het wel. Ze won maar liefst vijf medailles!

CRISP-wattes? Deze wetenschappers ontwikkelden een techniek die in de toekomst van belang is bij het genezen van nu nog ongeneeslijke ziektes. Een terechte genomineerde dus!  Verder staan er veel politici en leiders in het rijtje. Op uitzondering van Beyoncé. Queen B is al jaren het gezicht van feminisme en dit jaar liet ze bij haar optreden op de Amerikaanse Super Bowl weer zien wat voor powervrouw het is. Wauw!

Niet Modi maar Trump

De lezers van het tijdschrift konden de afgelopen maand op één van de genomineerden stemmen via een poll op de website. De meerderheid van de stemmen werd gewonnen door de Indiase Premier Narendra Modi. De premier zorgde dit jaar voor een economische groei in het land. Later dit jaar schafte de premier twee belangrijke, veelgebruikte bankbiljetten af en liep de economische groei, waar hij zelf voor had gezorgd, uit op een complete chaos. Uiteindelijk kiest de redactie de echte winnaar, maar neemt de keuze van de lezers wel mee. De keuze van de redactie is gevallen op aankomend president Trump. Hij komt op de voorpagina van het extra dikke decembernummer en dat komt er zo uit te zien:

Op twitter reageren mensen ontevreden en vinden ze het zelfs te begrijpen dat hij in hetzelfde rijtje als Hitler wordt geplaatst. Ben jij het eens met de uitslag?