Vannacht zijn temperaturen gemeten van ruim onder de nul! Het was ruim 15 graden kouder dan vorig jaar rond deze tijd en voor het eerst in achttien jaar dat het zó koud was. Er kon zelfs op een paar plekken al geschaatst worden.

schaatsen

De eerste pirouetjes kunnen weer gedraaid worden.

In Nederland is in de nacht van maandag 28 november op dinsdag 29 november de koudste temperatuur gemeten in de herfst sinds 18 jaar. De temperatuur daalde bij het RIVM in de Bilt tot 7 graden onder nul. De laatste keer dat zo’n koude temperatuur is gemeten in de Bilt was het nog 1,5 graden kouder. Door deze koude temperaturen gingen de nachtopvangen voor daklozen in de grote steden open en dat is voor het eerst sinds afgelopen zomer. Het Leger des Heils heeft ook door het hele land 568 extra bedden neer gezet in deze opvangen. Terwijl ’s nachts de daklozen op zoek waren naar een warme slaapplek, waren ze in de Lier druk bezig om het water op de ijsbaan zo vlak en dik mogelijk te maken. En dat is gelukt, want vanochtend hebben de clubleden al hun eerste rondjes van dit jaar op het ijs buiten gereden. Nu de eerste ijzers het ijs hebben geraakt is het voor de rest van Nederland natuurlijk wachten tot het op meer plekken mogelijk wordt en dan natuurlijk het liefst op meren of zelfs op zee!

Gekke Japanners

In Japan zijn ze al langer bezig met schaatsen op zee, maar dan binnen op een schaatsbaan waar ze dode vissen hebben ingevroren in de baan voor “het gevoel” dat je echt op zee schaatst. De ijsbaan heeft deze 5.000 vissen in allerlei vormen en letters gelegd. Toen dit niet goed werd opgevat door de bezoekers en er veel kritiek kwam op de schaatsbaan heeft het park de baan weer gesloten en laten ze nu alle dode vissen weer ontdooien om ze daarna een, door een shintopriester geleidde, gedachtedienste te geven.