Laat jij liever een biertje staan dan dat je hem opdrinkt? Rook jij liever niet en al helemaal geen jointje? Dan hoor jij helemaal bij de generatie van nu! Waarschijnlijk snap je er niks van dat je oudere zus of broer uitgaat, drinkt en rookt. Het is ongezond, je wordt er brak van, het is duur en van roken ga je stinken. Uit onderzoek is gebleken dat de Nederlandse jongeren veel braver zijn geworden dan voorgaande jaren. Maar waarom? Wat houdt jullie vandaag de dag tegen om lekker een biertje te drinken en helemaal uit je bol te gaan in het weekend?

Dieuwertje Floor

Ik weet nog goed dat ik mijn eerste sigaret en Malibu-cola beide op mijn dertiende levensjaar nuttigde. Jullie vallen misschien van jullie stoel af van verbazing.. Of niet natuurlijk, want ik ken ook genoeg uitzonderingen. Maar het onderzoek liegt er niet om. Tussen 2011 en 2015 is het alcoholgebruik van jongeren tussen de 12 en 16 jaar met 21% gedaald, WAJOW. Dat maakt dat minder dan de helft van jullie wel eens een alcoholisch drankje heeft gedronken voordat jullie zestien jaar zijn geworden. Vroegahhh, ja vroegah in 2011, was dit nog 66%. Hoe de f…. kan dit zo zijn gedaald? Zijn de feestjes minder leuk geworden of komt het misschien door Tinder? Uitgaan is niet meer nodig om een lekkertje in de club te scoren.

Leeftijdsgrens omhoog 
Het zou maar zo kunnen. Wat ook nog eens mee heeft gewerkt aan deze opmerkelijke resultaten, is dat de leeftijd van alcoholconsumptie omhoog is gegaan. Nog niet zo heel lang geleden deden ze daar nog niet zo gek moeilijk over als een vijftienjarige een biertje bestelde in de kroeg. In 2011 mocht dat natuurlijk ook gewoon op je zestiende, maar toch ging je al op jongere leeftijd, het was spannend, want je deed iets wat eigenlijk nog niet mocht. Uitga
an en alcohol drinken, gewoon helemaal naar de klote. Maar eerst: dikke make-up op, bh opvullen en gaaaan. Zo konden we er makkelijk mee door als zestienjarigen.

Die tijd is veranderd. Mede doordat de gevaren van alcohol, drugs en drank nu beter bekend zijn. Ouders zijn meer betrokken bij hun kinderen en praten vaker over de gevolgen van het gebruik.

Prestatiedruk
We leven ook nog eens in zo’n verschrikkelijke tijd waar ‘prestatiedruk’ een groot begrip is. Ruim 79% van de Nederlandse jongeren voelt de druk om te presteren, dus jij vast ook. Uit ervaring weet ik dat er op vmbo-scholieren wordt bijna neergekeken terwijl deze ook heel belangrijk zijn in de maatschappij. Zonder mbo’ers zou het een puinhoop worden. Toch kiezen veel van jullie ervoor om van het mbo naar het hbo te gaan. Van alle hbo’ers, komt namelijk een kwart van het mbo af. Dus wat uitgaan betreft.. Jongeren zeggen zelf dat ze door de prestatiedruk helemaal geen tijd hebben om dagen brak op de bank te hangen.

Anti-sociale media
En neem nou social media, dat neemt ook zeeën van tijd in beslag. Want ja, wat moet je zonder social media? Gemiddeld zitten jongeren tussen de 13 en 19 jaar bijna vier uur per dag op internet. Foto’s bewerken en plaatsen, met vriendjes en vriendinnetjes in contact blijven de hele dag door. Tja.. waarom nog uitgaan met je vrienden, als je ook op een afstandje lol met elkaar kan hebben?

Lachgas
Al met al is het denk ik goed dat de leeftijdsgrens voor alcohol omhoog is gegaan naar achttien. Er ligt wel een nieuw gevaar op de loer, namelijk lachgas. Van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud, heeft 8% al wel eens lachgas gebruikt! Dat is een opmerkelijk hoog aantal als je het vergelijkt met het aantal personen van diezelfde leeftijd die ooit harddrugs hebben gebruikt, dat is namelijk 2,9%.. Wil jij nou weten wat lachgas precies is en wat het met je doet? Check dan deze video!