Wie de behoefte voelt om Moeder Natuur een handje te helpen door milieuvriendelijk te eten, heeft het er maar moeilijk mee. Zo schijnt vlees hartstikke slecht voor het milieu te zijn, en zijn vis en zuivel niet heel veel beter. Kortom: dierlijke producten zijn niet heel erg oké. Sterker nog: gisteren beweerden de dames van dé hype van het moment, The Green Happiness, dat wanneer je een ei naar binnen werkt je in werkelijkheid de menstruatie van een kip nuttigt (smullen!). Maar plantaardige voeding: dát is de toekomst. Toch?

Ja, voor een deel wel ja. Het nuttigen van plantaardige producten zorgt ten slotte voor minder uitstoot van broeikasgassen. Dierlijke producten als vlees en zuivel daarentegen belasten het milieu het meest. In die zin zou je dus zeggen dat wanneer je meer plantaardige voeding eet je onze geliefde aardbol een handje meehelpt in de strijd tegen vervuiling en opwarming van de aarde. Maar niets is minder waar. Er is namelijk véél meer waar je op moet letten.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de weg die, pak ‘m beet, asperges afleggen voordat ze in de supermarkt verschijnen? In september is het aspergeseizoen in Nederland al láng over, en dus moet het witte goud helemaal uit Zuid-Amerika komen. En dat zorgt weer voor veel, heel veel onnodige vervuiling van het milieu. Zo milieuvriendelijk is een vliegtuig namelijk niet: hallo uitstoot van extreem veel broeikasgassen! Per boot is veel beter en duurzamer, omdat die per kilo product veel minder energie nodig heeft. Helaas kunnen kwetsbare groenten als asperges daarmee niet vervoerd worden en worden ze dus gedwongen per vliegtuig verplaatst te worden. En o ja, vergeet bij je duurzame keuzes die plastic verpakkingen waar veel voorgesneden groenten en fruit in zitten niet. Die zijn, zoals je begrijpt, ook niet al te best.

asperges

Lekker hoor, asperges. Maar wel alleen in het goede seizoen, hè!


Lastige opgave dus, dat gezond maar tegelijkertijd duurzaam eten. Het beste lijkt het te zijn om zo veel mogelijk plantaardig te eten, maar dan wel zonder plastic verpakking, en om daarnaast zo veel mogelijk gebruik te maken van groenten en fruit van het seizoen en je vitamientjes niet te laten overvliegen uit één of andere tropische bestemming. Om je nog een handje op weg te helpen: in september en oktober bestaan de seizoensgroenten onder andere uit bloemkool, broccoli en worteltjes. Eet smakelijk!

Dat veganistisch eten ook gewoon lekker kan zijn, liet Mei al zien!