Dumpert en GeenStijl kwamen de laatste tijd veel in het nieuws omdat de websites seksistisch en vrouwonvriendelijk zouden zijn. Daarom hebben een aantal adverteerders, zoals IKEA en Grolsch, de samenwerking met de pagina’s opgezegd. Sommige bedrijven zeiden niet te weten dat hun advertenties op de sites te zien waren. Maar hoe kan dat dan? Kiezen ze daar zelf niet voor?

Femke Visser

Inmiddels is het een ware internetrel te noemen. Het begon met een column van Rosanne Hertzberger waarin zij zich afvraagt welke adverteerders content van Dumpert en GeenStijl mogelijk maken. Veel media-aandacht volgde, zoals het artikel dat Loes Reijmer van de Volkskrant schreef naar aanleiding van de column. Dit werd Loes niet in dank afgenomen: op GeenStijl verscheen een foto van haar met de vraag: ‘zou u haar doen?’ Reacties van de beruchte Reaguurders waren soms zo heftig dat er gesproken wordt van virtuele verkrachting.

Bron: GeenStijl.nl

Bron: GeenStijl.nl

Bron: GeenStijl.nl

Bron: GeenStijl.nl

De website noemt zichzelf ’tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend’, maar ondanks dat hebben ze huisregels. Hierin staat onder andere dat schuttingtaal van seksueel gefrustreerden tegen vrouwen en vrouwelijke gebruikers niet wordt gewaardeerd. Kan de website ervoor zorgen dat je IP-adres en mailadres bij je reactie komen te staan. Best vreemd dat de site dan zelf oproept Loes Reijmer aan de virtuele schandpaal te rijgen en vervolgens geen actie onderneemt…

Mede hierdoor ondertekende ruim 130 vrouwelijke BN’ers, waaronder Eva Jinek en Katja Schuurman, een brief waarin wordt opgeroepen niet meer op de websites te adverteren. Ministers Jet Bussemaker van Onderwijs en Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur zeiden dit weekend achter de oproep te staan. GeenStijl kwam met een tegenactie onder de naam Grote GeenStijl TerugNeuk Pamflet, waar Reaguurders hun naam onder kunnen zetten. Ook reageerde de site in onderstaand filmpje op de commotie.

Verschillende bedrijven en merken hebben nu gezegd niet meer te willen adverteren op de sites. Hieronder vallen onder andere Grolsch, het Wereld Natuur Fonds en IKEA. Zo zei Grolsch tegen de Volkskrant: ‘Wij adverteren niet op websites met een aanstootgevende inhoud, dus we zouden niet op Dumpert moeten staan.’ Opvallend is dat veel bedrijven zeiden niet te weten dat hun advertenties op de websites stonden. Dat is best apart, want waarom weet je niet waar jouw advertentie te zien is?

Bron: quotenet.nl

Toch is dit niet perse gek, want wanneer een bedrijf online wil adverteren gaat dit vaak via een mediabureau. Adverteerders vertellen welke doelgroep zij willen bereiken en het mediabureau zorgt dat er advertentieruimte wordt gekocht op websites waar die doelgroep te vinden is. Die inkoop gaat volledig automatisch.

Er zijn altijd manieren om websites uit te sluiten, maar dat ligt bij Dumpert en GeenStijl een beetje lastig. Zij maken namelijk deel uit van het ‘TMG-pakket’ dat adverteerders kunnen kopen. Onder TMG (Telegraaf Media Groep) vallen tientallen bladen en websites, zoals de Telegraaf en Upcoming.nl, maar dus ook Dumpert en GeenStijl. Adverteerders kunnen niet kiezen op welke van de TMG-platformen ze wel en niet willen staan, dus kan het inderdaad zomaar gebeuren dat ze op Dumpert en GeenStijl worden neergezet.

 

Ja, het is mogelijk om hier afspraken over te maken met TMG, maar dat verhoogt de prijs voor de adverteerder. Bovendien zijn reclamemakers ontzettend afhankelijk van de opbrengst van hun advertenties en het bereik ervan. Hier zijn harde afspraken over gemaakt en het niet behalen van bepaalde targets kan veel geld kosten. Daarom vinden bedrijven het misschien niet altijd even erg om op dit soort websites te verschijnen. Bij elkaar opgeteld hebben Dumpert en GeenStijl namelijk miljoenen gebruikers per maand.

Of het terugtrekken van adverteerders grote gevolgen zal hebben voor TMG is lastig te zeggen. In 2016 had TMG Digital, waar Dumpert en GeenStijl onder vallen, een omzet van 35 miljoen euro. 9,8 miljoen euro kwam uit advertenties. Nu kent TMG Digital meer websites dan GeenStijl en Dumpert, waar ook volop wordt geadverteerd. Bovendien hebben sommige bedrijven gezegd tijdelijk niet meer te adverteren op de websites en zullen de lege advertentieruimtes hoogst waarschijnlijk weer door andere bedrijven worden opgevuld. Volgens emerce.nl stonden er op een bepaald punt zelfs Duitse advertenties op Dumpert.

GroenLinks en D66 hebben opgeroepen tot een advertentiestop van de overheid en haar ministeries op GeenStijl en Dumpert. De Belastingdienst en het Ministerie van Defensie hebben gehoor gegeven aan de oproep. Onder andere de PVV zegt dit niet nodig te vinden, omdat het de vrijheid van meningsuiting zou schaden. Wat er uiteindelijk zal gebeuren blijft nog even de vraag, maar een ding is zeker: dit is nog niet afgelopen.