Van vrijdag tot en met zondag wordt er volop gestreden op en in de sportvelden, -banen en -baden. Sportgek Brian Vesseur vertelt elke maandag wat hem opviel tijdens het sportweekend.

IL BELLO, kopte AD Sportwereld vanochtend. Het is Italiaans voor ‘de mooie’ of ‘schoonheid’. Onder de blokletters was het lachende gezicht van Tom Dumoulin te zien. De wielrenner draagt de roze trui, oftewel de leiderstrui in de Giro d’Italia.

Heel Italië heeft het over de knappe Dumoulin, die ook nog aardig kan fietsen. Hij heeft een voorsprong van 2.41 minuten op Nairo Quintana en 3.21 minuten op Thibaut Pinot. Ook nummer 4 Vincenzo Nibali moeten we noemen, met een achterstand van 3.40 minuten. Voor het eerst in 37 jaar (!!!) kan een Nederlander weer eens een grote wielerronde winnen, sinds Joop Zoetemelk de Tour de France won. History in the making?

Nibali grootste uitdager

Misschien is Nibali wel de grootste uitdager van Dumoulin. Er zijn nog zes ritten, waarvan vijf bergritten. En bergritten kennen automatisch ook afdalingen, iets waar Nibali specialist in is. Dumoulin moet dus zorgen dat hij in het wiel van zijn grote concurrenten blijft.

Als dat lukt, kan de 26-jarige renner het op de slotdag afmaken. De laatste etappe – van Monza naar Milaan – is namelijk een tijdrit. En laat dat nou het sterkste punt van Dumoulin zijn. De voorsprong van ruim 2 minuten op Quintana heeft hij ook door een eerdere tijdrit gepakt.

Opdracht is duidelijk

De opdracht is dus duidelijk: achtervolgen, geen tijd verliezen en op de laatste dag toeslaan. Als Dumoulin heel veel vertrouwen heeft in een nieuwe tijdritzege, kan hij zelfs nog wat tijd verliezen. Om dan dus alsnog te winnen. Doe het, Tom!