Het blijft ongelofelijk spannend in de slotfase van de Eredivisie. Houdt Feyenoord stand en pakt het de eerste landstitel sinds 1999? Of gaat het tóch weer fout voor de Rotterdammers. Met een verschil van slechts één puntje met Ajax, is de kans groot dat het pas op de laatste speeldag beslist wordt. En we hebben de afgelopen jaren kunnen zien dat het dan alle kanten op kan.

Lucien Dewez

2009/2010

Feyenoord zal hopen op een kopie van 2010. FC Twente staat dan vrijwel het hele seizoen bovenaan en is dus de favoriet voor de titel. Omdat de Tukkers echter nog nooit kampioen zijn geworden, heeft heel Nederland het over de zogenaamde kampioensstress die ze wel eens op kan gaan breken. Vergelijkbaar met Feyenoord, dat als topclub al achttien jaar wacht op de schaal. Zeker als concurrent Ajax, net als nu, tot op één puntje komt van de koploper. In de laatste wedstrijd moet Twente op bezoek bij NAC. Na een vroege rode kaart voor NAC wint Twente gemakkelijk, en kan het feest in Enschede beginnen.

2010/2011

Een jaar later is Twente echter de lul. Weer staan ze maandenlang bovenaan, en wéér worden ze achtervolgd door Ajax. Maar het lot, oftewel de KNVB gewoon, heeft bepaald dat de twee titelkandidaten op de allerlaatste speeldag tegenover elkaar staan in Amsterdam. De week ervoor stonden ze nog tegenover elkaar in Rotterdam, waar Twente even de KNVB-Beker en een boost aan vertrouwen ophaalde door van de Amsterdammers te winnen. In een ontketende ArenA zijn de Godenzonen echter te sterk, winnen met 3-1 en mogen EIN-DE-LIJK een derde ster (één ster per tien kampioenschappen) op het shirt borduren.

2006/2007

De meest bijzondere ontknoping is ongetwijfeld in 2007. AZ staat bovenaan, maar nummers twee, Ajax, en drie, PSV, hebben precies evenveel punten. Omdat AZ naar Excelsior moet, dat ergens onderaan bungelt in de Eredivisie, en een veel beter doelsaldo heeft, wordt in Alkmaar alles al klaargemaakt voor een spetterend kampioensfeest. Maar de ploeg van Louis van Gaal verpest het en verliest in Rotterdam. Weg kampioenschap. Feestje in Amsterdam dan? Nee, ook niet. Ajax wint wel met 0-2 bij Willem II, maar omdat PSV thuis met 5-1 wint van Vitesse gaat de schaal naar Eindhoven. De club die de dag als nummer drie begon wint met één doelpunt verschil het landskampioenschap. Legen-, wait for it, -dary!

2015/2016

En natuurlijk herinneren we ons vorig jaar nog. Ajax, alweer ja, staat bovenaan en moet alleen nog even winnen bij De Graafschap, dat zich al kan concentreren op de play-offs om niet te degraderen. Appeltje, eitje, toch? Nee, hoor. Ajax speelt als een natte krant, heeft nog één doelpunt nodig en dus lijkt het trainer Frank de Boer een goed idee om topscorer Arek Milik eraf te halen. Het gaat fout. Nota bene openlijk Ajax-supporter Bryan Smeets verrast keeper Jasper Cillessen met een afstandsschot en het wordt 1-1 in Doetinchem. Omdat concurrent PSV wel gewoon wint op bezoek in Zwolle, mag Ajax in de afgeplakte kampioensbus de lange reis terug naar Amsterdam maken, en wordt er in Eindhoven feest gevierd.