In één klap je privacy verliezen zonder dat je iets misdaan hebt. Dat geen enkele spannende foto of geheim appje meer zal ontkomen aan het toeziend oog van de overheid. Dat staat ieder van ons te wachten als op 1 januari 2018 de Nieuwe Wet op de inlichtingen-en veiligheidsdiensten in werking treedt.
Lily Lange
Dit klinkt best heftig en dat is het ook. Met deze nieuwe wetgeving krijgt de overheid namelijk veel meer vrijheid om iedereen en alles te controleren en informatie af te tappen. Ook als je geen verdachte bent.
Wat kan de overheid ons vanaf 2018 allemaal flikken?
(1)Nou, allereerst mag er een ‘sleepnet’ worden ingezet. Dat houdt in dat de diensten van de overheid (AIVD en MIVD) alle online communicatie mogen controleren. Ze kunnen dan bijvoorbeeld een hele wijk afluisteren als daar een verdacht persoon woont. Maar dat betekent wel dat al die andere niet-verdachte buurtbewoners ook worden afgeluisterd.
(2)Buiten dat heeft de overheid met deze wet ook de toestemming om alle geautomatiseerde apparaten de hacken, wanneer ze dat maar willen. Dat komt natuurlijk goed uit bij het boevenvangen maar het kan dus ook gewoon om jouw iphone of lappie gaan.
(3)Ook mag er een geheime DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen. Dus als ze jouw DNA ergens opdoen (bijvoorbeeld doordat ze een sigarettenpeukje van jou vinden in de buurt van een aanslag) dan mogen ze jouw DNA opslaan in deze databank, terwijl jij hier niet van op de hoogte bent.
(4)En als laatst mag de verzamelde data ook nog eens met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, zonder dat deze informatie eerst geanalyseerd wordt. Het lijkt misschien niet of dit invloed kan hebben op jou, maar dat kan het dus wel. Stel: jij woont in die wijk die een tijd is afgetapt door de overheid en ze sturen deze informatie vervolgens door naar bijvoorbeeld de Turkse inlichtingendienst, maar in die periode heb jij iets negatiefs gezegd over Erdogan. Dan komt jouw uitspraak ook bij de Turkse inlichtingendienst terecht, omdat ze de informatie dus niet checken voordat ze het doorsturen.
Wat ook niet onbelangrijk is om te vermelden, is dat de overheid de informatie die hij aftapt drie jaar lang mag bewaren!
WTF? Maar dat wil ik helemaal niet.
Nee, begrijpelijk. En heel veel mensen en organisaties met jou ook niet. Daarom is een groepje studenten een petitie gestart om tot een raadgevend referendum te komen. Dus een mogelijkheid voor ons, de bevolking, om aan de overheid te laten merken dat we dit absoluut niet willen. Het referendum wordt gesteund door meerdere organisaties zoals bijvoorbeeld Bits of Freedom, Burgercomité Nederland, verschillende politieke partijen en Amnesty International.
Amnesty International
Zo zou de wet volgens Amnesty International de mensenrechten schenden. Ieder mens heeft recht op privacy en met de ingang van deze wet zullen wij onze privacy verliezen. Ook ondersteunen zij het referendum omdat er volgens hen vrijwel geen maatschappelijk debat is geweest over deze wet, terwijl die de rechten van iedereen bedreigt.
Bovendien zal er volgens Amnesty niet voldoende toezicht zijn om deze wet goed te laten verlopen. De overheid moet worden gecontroleerd door een commissie die er op toeziet dat de overheid verantwoordelijk met zijn uitgebreide macht om gaat. Maar die commissie die dat moet overzien hoort bij de overheid en is dus helemaal niet onafhankelijk. Het komt er dus op neer dat de overheid zichzelf zal gaan controleren.
Kan ik hier nu nog iets aan doen?
Als jij het idee van deze nieuwe wet helemaal niet chill vindt dan kun je nog wel stappen ondernemen. Je zou bijvoorbeeld de petitie kunnen ondertekenen die dan hopelijk zal leiden tot een referendum. Het referendum zal wel adviserend zijn en niet bindend, wat dus betekent dat ze niet verplicht zijn iets met de uitslag van ons referendum te doen. Maar een adviserend referendum is toch weer meer dan geen referendum.
Je kunt de petitie nog ondertekenen tot 16 oktober.
Update: het aantal benodigde handtekeningen is verzameld