XTC is één van de meest bekende en gebruikte partydrugs in Nederland. In 2015 gebruikte ongeveer 2,5% van de Nederlandse bevolking deze drug. Het gebruik van drugs is natuurlijk nooit helemaal zonder risico. Zo kan XTC bijvoorbeeld zorgen voor uitdroging, hartklachten, aantasting van je organen en in het ergste geval overlijd je aan een pil. Het is dan ook altijd zéér belangrijk om je pilletjes te laten testen  zodat je weet wat je precies inneemt, maar dit kan een tijdje duren. Het Utrechtse Trimbos-instituut biedt sinds kort een snelle manier om te checken of je in bezit bent van een extra risicovolle pil: de Red Alert App.

festival

Veel festivalgangers nemen een pilletje om in extase te komen.

“Onze Red Alert App biedt extra informatie over extra risicovolle pillen”, zegt Raoul Koning van het Trimbos-instituut. ”Niet iedereen heeft op zaterdagavond de tijd om het nieuws te kijken, maar op deze manier blijf je altijd op de hoogte wanneer er een extra gevaarlijke pil op de markt verschijnt.”

Op de app vind je een lijst met extra risicovolle pillen, inclusief beschrijving en een foto. Daarnaast krijgen gebruikers een pushbericht wanneer er een nieuwe extra risicovolle pil op de markt verschijnt. “Het is absoluut niet de bedoeling dat de app de taak van de landelijke testservice over gaat nemen”, vervolgt Raoul. “Het is en blijft belangrijk om je pillen en eventuele andere drugs te laten testen op inhoud en dat is iets wat de app niet voor je kan doen. Die is er slechts om extra informatie te bieden en te voorkomen dat mensen de écht gevaarlijke pillen innemen.”

Vergelijkbare apps bestaan tot nu toe nog niet. Wel zijn er websites waarop je zelf je pil kan checken. Deze sites zijn echter lang niet zo betrouwbaar als Red Alert. De app baseert zich op laboratoriumonderzoek van testservices uit heel Nederland en beschikt dus over wetenschappelijk onderbouwde informatie. Dit is bij vergelijkbare websites vaak nog maar de vraag.

“Bij Trimbos zijn we altijd bezig met de preventie van drugsgebruik. Zo zijn we constant bezig met het uitbreiden van bijvoorbeeld de testservices die door het hele land tot ons genoegen steeds vaker gebruikt worden”, aldus Raoul. Helaas heeft nog niet iedereen de weg naar de testservices gevonden. “Met de app kunnen deze mensen in ieder geval nog controleren of hun pil niet extreem gevaarlijk is.”