Wie nog durft te beweren dat Disneyfilms alleen voor kinderen zijn, zal tegen een muur van kritiek oplopen. Iédereen heeft wel een Disneyfilm gezien. Je moet er haast wel van houden. En dat is precies de kracht achter het megabedrijf, dat succes na succes behaalt. Dit jaar heeft Disney commercieel het beste jaar ooit voor een filmstudio.

Een nieuw record, mede te danken aan de nieuwste animatiefilm Vaiana. Eerder nog stond het record op naam van Universal, dat vorig jaar 6,89 miljard dollar binnenhaalde. De totale opbrengst van Disney is nog niet bekend, maar dat ze er nu al overheen zijn gegaan is een zekerheid. Naast Vaiana heeft de studio het topjaar te danken aan wereldberoemde producties als Finding Dory, Zootropolis en Captain Strange. De opbrengst van de film Vaiana komt daar nog bij. Daarnaast komt half december de nieuwe Star Wars-film Rogue One uit.

Vaiana gaat over Moana, de dochter van een opperhoofd. Ze gaat op zoek naar de halfgod Maui met wie ze een gevaarlijke zeereis onderneemt om haar eiland te redden. Met stemmen van onder andere Vajèn van den Bosch en Kenny B wordt verwacht dat Disney ook in Nederland een nieuwe hit te pakken heeft.

De 56e productie van Disney kwam al eerder in het nieuws vanwege het uiterlijk van de figuren. Zo heeft Moana, gekroond tot dertiende Disney-prinses, in tegenstelling tot de bekende prinsessen als Elsa of Sneeuwwitje, rondingen, ledematen van een realistische lengte en een donkere huid. Even een ander gezicht, en dat leverde zowel veel positieve als negatieve reacties op. Maar tot nog toe heeft de film al grote successen behaald en breekt het record na record.

Wil je de film zelf beoordelen? Hij draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen.