Als je als student geen stageplaats krijgt op basis van je afkomst, dan moet je dat altijd melden. Dat zegt de minister van Onderwijs Jet Bussemaker. Ook moeten de scholen van deze studenten in opstand komen tegen deze gevallen van discriminatie.

Studenten die de dupe worden van dit onrecht doen hier vaak te weinig mee en in plaats van in actie te komen tegen de bedrijven, laten ze het er vaak bij zitten gaan, samen met school, op zoek naar een andere stageplaats. Dit terwijl uit onderzoek blijkt dat allochtone studenten wel degelijk meer moeite hebben met het vinden van een stageplaats.

Bussemaker zegt dat leerbedrijven absoluut geen onderscheid mogen maken op uiterlijk, religie of afkomst en als ze dat wel doen moeten worden aangepakt. Zo kunnen ze hun status als leerbedrijf kwijtraken, waardoor ze überhaupt geen stagiairs meer kunnen aannemen.

Er zijn dit jaar in 5 steden trainingen gestart, waarbij zowel studenten als personeel discriminatie moeten leren herkennen. Het hoort bij het plan om stagediscriminatie tegen te gaan. Volgens de minister is het anoniem solliciteren voor een stageplek in de toekomst misschien ook wel een optie, maar ze wil eerst de resultaten afwachten van de proef die loopt met het anoniem solliciteren op gewone banen.