Middelbare scholen gaan stoppen met de verkoop van suikerhoudende drankjes. We worden te dik en daar willen de frisdrankproducenten niet meer aan bijdragen. Vindt jij light-frisdranken nou helemaal ruk, super pech! Want dat zal het enige zijn dat je nog op school kunt krijgen.
Lily Lange
Als je voor het eind van 2018 klaar bent met de middelbare school dan heb je hier eigenlijk niets mee te maken. Jij kunt namelijk gewoon een lekker blikje Fanta mét suiker krijgen op je vervolgopleiding. Maar als je het jaar 2019 begint in de middelbare schoolbanken kun je alleen nog maar light cola/sinas/whatever krijgen.
Ik wil verdomme suiker in mijn drinken, ook op school.
Nou, dat mag niet. En daar heb je zelf verder ook vrij weinig over te zeggen. De Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (hier zijn alle in Nederland gevestigde frisdrankproducenten bij aangesloten) zeggen namelijk hun ‘verantwoordelijkheid’ te willen nemen. De drankproducenten hopen op deze manier de strijd tegen obesitas aan te gaan, maar als dat echt een belangrijk doel is, hadden ze beter jaren geleden al kunnen stoppen. Dat iets light is betekend namelijk nog niet dat het goed voor je is.
Een heel klein stapje in de goede richting dus. Er zijn namelijk steeds meer mensen tussen de 12 en de 18 jaar die struggelen met overgewicht. In 2016 was zo’n 15,6 procent van deze mensen te zwaar en 2,8 procent had zelfs ernstig overgewicht. Dat is een stijging van 4,5 procent vergeleken met het jaar daarvoor, zo vermeldt het Voedingscentrum.
Wanneer is iets ‘light’?
Je mag iets ‘light’ noemen als het product minimaal 30% minder suiker of vet bevat dan het origineel. Dus, stel: Ik heb een drankje gemaakt met honderd suikerklontjes per glas (lekker zoet). Als ik er dan dertig uit zou halen, mag ik het ‘light’ noemen. Terwijl er dan alsnog zeventig suikerklontjes in zitten.
Vaak wordt de suiker bij light-producten vervangen door zoetstoffen, maar als we het bijvoorbeeld over light-chips hebben zit het weer anders. Wanneer er op de verpakking van je zakje chips ‘30% minder vet’ staat dan betekent dat niet per sé dat er minder calorieën in zitten. Die vetten worden namelijk vervangen door eiwitten en koolhydraten, en daar zitten ook calorieën in. Houdt hier dus rekening mee als je op je voeding probeert te letten.
Maar laten we even eerlijk wezen
Je kunt jouw benodigde dosis suiker natuurlijk ook gewoon van thuis meenemen. Mocht je nou wel graag een beetje willen letten op wat je allemaal in je mik gooit. Check dan de achterkant van de verpakkingen en hecht niet teveel waarde aan alle claims die op de voorkant van de verpakking staan.
Wat kan ik dan in godsnaam nog wel drinken?
Water. Drink jij graag water? Top. Ik ben er zelf wat minder fan van. En omdat ik vast niet de enige ben, ben ik op zoek gegaan naar water dat ik wél te pruimen vind. Hieronder drie kleine receptjes om je water net wat extra’s te geven.

Bron: www.purelime.nl
1. Komkommer/watermeloen water
Ingrediënten:
komkommer in plakjes
watermeloen in stukjes
ijsblokjes
water

Bron: nogojisnoglory.com
2. Citrus/komkommerwater
Ingrediënten:
plakjes sinaasappel
plakjes komkommer
muntblaadjes
ijsblokjes
water

Bron: eat-drink-love.com
3. Citroen/frambozenwater
Ingrediënten:
schijfjes citroen
frambozen
ijsblokjes
water