Door Bernadette Keizer – Het gaat Trump niet voor de wind. Na een serie seksuele schandalen lijkt het vertrouwen van de vrouwelijke kiezers ver weg. Toch zijn ze er: trotse vrouwen die recht achter hun leider staan. Wie zijn deze ‘Women for Trump’?

Het lijkt bijna in scène gezet: zwarte vrouwen die tijdens een bijeenkomst in Charlotte, North Carolina de menigte vertellen over het succes van de Trump-trein. Enthousiast ‘tjoektjoeken’ de vrouwen mee. Allemaal zijn ze aan boord. Of juist compleet ontspoord?

Machoman
“Trump is een sterke leider, een machoman. Er is een grote categorie vrouwen die houdt van dat type leiderschap en daarom achter hem blijft staan”, zegt AD-correspondent en Amerikakenner Johan Hardeman. “Hij is krachtig en uitgesproken en dat weegt zwaarder dan zijn vrouwonvriendelijkheid.”

Women for Trump is een beweging van duizenden vrouwen verspreid over heel Amerika die hun stem uit zullen brengen op de Republikein. “Women vote smart. Women vote Trump”, staat op hun website geschreven. Zouden ze op Hillary moeten stemmen omdat ze hetzelfde geslacht delen? Onzin. Trump durft buiten de lijntjes te kleuren, heeft de hersens, de ambitie en kan hen beschermen tegen bedreigingen van buitenaf en illegale immigratie. Precies wat dit land nodig heeft! Tijdens dezelfde bijeenkomst in Charlotte voeren Diamond en Silk, twee vloggende Afro-Amerikaanse zussen, het hoogste woord voor Trump: “Oneerlijke Hillary kan de media misleiden, maar niet het Amerikaanse volk. Wij staan achter onze man Donald J. Trump. Allemaal aan boord!” Tjoek, tjoek…

Onschuldig?
De verhalen over vrouwonvriendelijke opmerkingen, seksuele intimidatie en zelfs verkrachting, lijken het Trumpkamp koud te laten. “Donald Trump staat nou eenmaal bekend als een vrouwenverslinder”, aldus Hardeman. “Hij lijkt mij ook niet de man die zijn lusten aan de kant zet vanwege respect of empathisch vermogen om de vrouwen en al helemaal niet vanwege de wet. De beschuldigingen moeten bewezen worden. Tot die tijd is iemand onschuldig, dat geldt ook voor Trump.”

https://twitter.com/drewryanscott/status/786971770054070272

De Trumptrein dendert door. Maar hoe ver zal hij gaan? Niet tot het Witte Huis, denkt Hardeman. “Ik geloof niet dat de vrouwen veel invloed zullen hebben op de campagne. Ik verwacht namelijk dat Trump hoe dan ook zal verliezen.”

Ondertussen gaat het modder gooien tussen de kandidaten verder en neemt de kritiek van vrouwen, etnische minderheden en zelfs Republikeinen in hart en nieren toe. Hardeman: “Hij heeft teveel bevolkingsgroepen tegen zich in het harnas gejaagd en loopt nu al te ver achter in de peilingen om nog te kunnen winnen. De aantijgingen van de vrouwen zijn wel een bevestiging dat deze man geen geschikte leider voor de Verenigde Staten is. Maar daar is het merendeel van de Amerikanen al achter, gelukkig.”