We zijn 5 wedstrijden onderweg in 2017 en de topclubs Feyenoord, Ajax en PSV hebben nog geen punt laten liggen. De Eredivisie-clubs strijden om het kampioenschap, met Feyenoord als koploper. Als de Rotterdammers over 12 wedstrijden met de schaal in de handen staan, is dat opvallend te noemen. Feyenoord werd namelijk al sinds 1999 geen kampioen meer. Nu is de belangrijkste vraag: wordt Feyenoord dit seizoen dan eindelijk kampioen?

Brian Vesseur

De fans in Rotterdam stonden in de vorige eeuw voor het laatst op de Coolsingel. Sindsdien zagen zij PSV 9 keer kampioen worden en eeuwige aartsrivaal Ajax 6 keer. Dit is het seizoen waarin Feyenoord beide concurrenten eindelijk een keer achter zich kan laten. Dan moet de club in de komende 12 wedstrijden wel blijven presteren.

Het gat met nummer 2 Ajax is namelijk 5 punten, PSV staat 8 punten achter. Maar de 3 topploegen komen alle 3 nog tegen elkaar in actie. Feyenoord – PSV is volgende week zondag al, op 26 februari. Op 2 april is in Amsterdam de Klassieker: Ajax tegen Feyenoord. Op 23 april, in de 32e speelronde, gaat Ajax op bezoek bij PSV.

Kansen
We hebben een hele moeilijke berekening gemaakt, die wat meer duidelijkheid moet geven over de kansen van de 3 ploegen. Er worden nog 12 wedstrijden gespeeld deze competitie. Maar wie heeft het moeilijkste schema op de weg naar het kampioenschap?

De berekening is als volgt: als Ajax tegen nummer laatst (er zijn 18 clubs in de Eredivisie) ADO in actie komt, geven we 18 punten. Als Ajax tegen koploper Feyenoord in actie komt, geven we 1 punt. Als we de punten van alle 12 wedstrijden bij elkaar optellen, heeft Ajax 106 punten. Hoe meer punten je hebt, hoe makkelijker je schema is.

De Amsterdammers hebben met 106 punten het moeilijkste schema. Feyenoord volgt met 113 punten, terwijl PSV met 129 punten de makkelijkste tegenstanders krijgt. Appeltje eitje voor de Eindhovenaren, nu maar hopen voor ze dat de concurrenten punten laten liggen.

Het wordt een interessante strijd.