Zomaar op straat vrouwen aanspreken om telefoonnummers en dates te fixen. Al tientallen jaren versieren leden van ‘seduction communities’ dames op straat. Ze noemen het ‘daygamen’ of ‘pick-up’. De laatste jaren is het erg in opkomst en ook in Nederland gaan veel jongeren de straat op om met hun social skills vrouwen te verleiden.

Tijmen Compagnie

Opperdaygamer Neil Strauss.

De Amerikaan Albert Ellis sprak in de jaren ‘30 al random vrouwen aan op straat. In 2005 kreeg het daygamen meer aandacht door het boek ‘The Game’ van onderzoeksjournalist Neil Strauss. In dat boek beschrijft Strauss hoe hij zelf in een verleidingsgemeenschap terecht kwam. De onderzoeksjournalist was gefrustreerd met zijn liefdesleven en ging naar allerlei versierbootcamps. Versiergoeroe ‘Mystery’ leerde hem allerlei versier- en verleidingstrucjes. Uiteindelijk werd Neil Strauss zelf ook een pick-up artist en schrijft en spreekt hij veel over het onderwerp.

Toen ‘The Game’ uitkwam won daygamen wereldwijd enorm aan populariteit. YouTube staat vol met daygame-filmpjes en op internet zijn veel fora te vinden waar jongens tips met elkaar uitwisselen.

In Amerika kun je verschillende daygame-cursussen volgen, zoals bijvoorbeeld bij Real Social Dynamics, het grootste dating- en daygame bedrijf ter wereld. Ook in Nederland schoten de daygamecursussen en coachings de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. En dat is zeker niet gratis. Bij Lovegids krijg je voor €99,- een consult van 1,5 uur. Bij Datingdoctors kun je voor €299,- de vier uur durende daygame-cursus ‘Hoe je vrouwen moet ontmoeten in het winkelcentrum’ volgen. Maar by far de duurste cursus kun je volgen bij versiercoach.nl. Voor maar liefst €10.000 (wtf?) wordt je zeven dagen lang, tien uur per dag getraind door coach Tim Veninga. Maar als je dat te duur vind, kun je ook allerlei daygame- en versierboeken kopen, zoals bijvoorbeeld het Masterflirt-boek (€12,50) of Manslut (€19,95).

Pim ging een dagje mee met daygamers Joris en Kevin. Check hier hoe ze het deden:

Volgens Kevin en Joris is daygamen iets positiefs: leuk voor je eigen plezier en goed voor je contacten met vrouwen. Toch is niet iedereen te spreken over deze manier van vrouwen versieren. Vorig jaar was er een rel in Groningen rondom Ali Mohammed. Hij gaf les aan de Rijksuniversiteit Groningen én was daygamer bij versiercoach.nl. Een studente diende een klacht tegen hem in, omdat hij haar zou hebben lastiggevallen. Mohammed werd door al het gedoe in de media ontslagen bij de universiteit. De website van Ali Mohammed, www.daygameacademie.nl, is offline gehaald.

TMI sprak met Rebecca (27), die in Utrecht werd aangesproken door een daygamer en daar ook niet bepaald blij mee was.