384 enthousiaste gamers meldden zich afgelopen zaterdag in het Philips Stadion om mee te doen aan een heel bijzonder FIFA-toernooi: de winnaar kon namelijk een heus contract krijgen als PSV-er. In drie sessies kwamen ook drie toernooi-winnaars die binnenkort onderling uit gaan maken wie de allereerste FIFA-speler in dienst van de landskampioen wordt.

Marketing & Media Manager van PSV Guus Pennings licht toe waarom PSV op zoek is naar een eigen gamer: “Als club proberen we alle doelgroepen te bereiken en we merkten dat de groep van 16 tot en met 25 jaar een lastige groep is. Dat merken we ook in het stadion. Uit een onderzoek dat we gedaan kwamen we erachter dat deze jongeren liever de kroeg ingaan, achter meisjes aanzitten óf zitten te gamen. Omdat we goede contacten hebben met EA Sports en FIFA de meest gespeelde voetbalgame is dachten we dat dit een goede manier is om jongeren weer aan PSV te binden.”.

384 spelers probeerden de eerste FIFA-speler in dienst van PSV te worden.

384 spelers probeerden de eerste FIFA-speler in dienst van PSV te worden.

De uiteindelijke winnaar zal geen astronomisch bedrag gaan verdienen. “Het is vooral een erebaan. De speler vindt het al leuk om FIFA te spelen, wij zullen hem dan een jaar lang inschrijven voor internationale toernooien, reis en verblijf betalen, hij krijgt een officieel rugnummer, komt op de teamfoto en sponsoren zullen hem ook af en toe een leuk cadeautje toespelen. Denk aan een goede tv van Philips, voor optimaal beeld tijdens het trainen, of gratis energie van Energie Direct, onze shirtsponsor. Maar het is geen fulltime job en ik zou ook niet gaan stoppen met studeren als je vandaag wint.”

Eén van de winnaars was de 23-jarige Balder van Osch, die in zijn finale na verlenging met 2-1 wist te winnen. “Ik had het niet verwacht, vooral niet omdat ik gewend ben om op de Xbox te spelen en dit toernooi op de Playstation werd afgewerkt. Maar ik won 5 van de 7 wedstrijden met 3 doelpunten verschil of meer, dus het ging wel goed, ja.” Playstation of niet, FIFA speelt Balder genoeg om iedereen te verslaan: “Ik vind het moeilijk om in te schatten, maar ik denk dat ik tussen de 10 en 20 uur per week FIFA speelt. Eigenlijk elk moment dat ik de kans heb, zit ik weer met een controller in mijn handen.”

Balder zal samen met de twee andere dagwinnaars (Hugo Kroonen en Romal Abdi) een zogeheten sollicitatiedag af moeten werken, voordat PSV beslist wie zij een contract gaan aanbieden. Pennings: “We gaan die dag bekijken in wie wij het meest zien zitten. Niet alleen qua kwaliteiten, maar de speler moet natuurlijk ook een beetje als uithangbord fungeren voor de club.” Balder maakt zich daar nog niet zo’n zorgen over: “Ik ga me daar niet op voorbereiden. Vandaag had ik me ook niet echt goed op voorbereid en dat kwam ook goed.”

Onder toeziend oog van PSV-legende Luc Nilis werden er spannende potjes afgewerkt.

Onder toeziend oog van PSV-legende Luc Nilis werden er spannende potjes afgewerkt.

PSV is niet de eerste club in Nederland met een FIFA-prof onder contract. Nadat PSV dit toernooi aankondigde, presenteerde Ajax in september pardoes Koen Weijland als speler en probeerde zo meer de eer er vandoor te gaan. “Ik wil niet zeggen dat we dat heel vervelend vonden. Ajax vond het waarschijnlijk vervelender dat wij dit toernooi al hadden aangekondigd en zo de primeur pakten. We vonden het wel jammer dat zij er zo onderdoor doken. Maar ze hebben dat goed gedaan, moet ik zeggen. We hebben ook goed contact met die jongen daar, dus er is geen haat en nijd onderling. Meer gezonde strijd om af en toe een primeur of wat te hebben.” Overigens is AZ de volgende club die op zoek gaat naar een FIFA-prof.

Uiteindelijk moet de echte strijd natuurlijk op het scherm uitgevochten gaan worden. Balder is in ieder geval niet bang: “Ik heb Koen Weijland weleens zien spelen, maar heb nog nooit tégen hem gespeeld. Maar ik durf hem best bij deze uit te dagen. Kom maar op.” Mocht Balder het contract krijgen, lijkt die strijd er ook daadwerkelijk snel aan te komen, volgens Pennings. “We zijn aan het kijken of we voor Ajax-PSV op 18 december, dat is de laatste wedstrijd vóór de winterstop, onze speler en Koen Weijland tegenover elkaar kunnen zetten.” De eerste FIFA-kraker lijkt dus nog maar een kwestie van tijd.