De modewereld is altijd al het terrein geweest van vrije geesten en ruime denkers. Gooi een paar van die creatieve koppen bij elkaar, en er rollen de meest bijzondere creaties uit. Dit weekend was het weer zover: tijdens de Parijse Fahion Week presenteerde het populaire Spaanse modehuis Balenciaga haar nieuwste schoenenlijn. Niks bijzonders in eerste instantie, ware het niet dat deze nieuwe collectie in samenwerking is met niemand minder dan het klompenmerk Crocs.

Arjan Ranjbar

Samenwerkingen, of collabs (afkorting voor collaboration) zoals ze in het Engels heten, zijn ontzettend populair in de industrie. Het idee? Twee (mode)merken slaan de handen ineen en maken gebruik van elkaars ervaring, imago en publiek om zo tot een gezamenlijke collectie of product te komen. Het populairste voorbeeld van het afgelopen jaar was de samenwerking tussen het luxe Franse modemerk Louis Vuitton en de New Yorkse skateshop Supreme.

Af en toe zit er een collab tussen die wat minder voor de hand ligt, zoals afgelopen weekend. Ontwerpers houden immers van commotie, en een beetje gratis publiciteit is nooit verkeerd. Daarom zette TMI ze op een rijtje: de opmerkelijkste samenwerkingen uit de mode-industrie van de afgelopen jaren.

IKEA x OFF WHITE (2017)

De Zweedse meubelboer speelde onbewust en ongewild een belangrijke rol in dé trend van het afgelopen jaar. Begin september doken er overal op het internet ineens foto’s op van mensen die de iconische blauwe IKEA-tas gebruikte als accessoire. Van het één kwam het ander, en binnen no-time stond het online vol met de zelfbedachte IKEA-creaties: petjes, schoenen, gezichtsmaskers, noem het maar op. Virgil Abloh, het creatieve brein achter streetwear-gigant OFF WHITE, speelde daar handig op in door samen met IKEA een eigen versie van de FRAKTA te ontwerpen.


DHL x Vetements (2016)

Eind 2015 werd die voor het eerst gespot op de catwalks van de Paris Fashion Week. Het Franse Vetements, onder leiding van de Russische ontwerper Demna Gvasalia, staat bekend om haar tegendraadse ontwerpen en prints. Het was dan ook even schrikken toen Gvasalia één van zijn modellen ongegeneerd de catwalk opstuurde met een shirtje van de Duitse pakketbezorger DHL. Tot die tijd had niemand op zo’n manier naar het felgele t-shirt gekeken. Niet lang daarna was het de mode-musthave van 2016. Het was dan ook geen verrassing meer toen Vetements en DHL een officiële samenwerking aankondigden, welke voor het voorjaar van 2018 gepland staat.

Foto: Nabile Quenum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

McDonalds x Colette (2015)

Voor een Big Mac hoefde je in 2015 eventjes niet naar de McDonalds. De Parijse kledingwinkel Colette stelde in 2015 met de Amerikaanse fastfood-gigant een collectie samen, geïnspireerd door de populairste items van het menu. T-shirts met hamburgers, telefoon-hoesjes met Happy Meals, tassen met frietjes; you name it. Niet iedereen was te spreken over de samenwerking; Colette staat in de modewereld bekend als één van de betere en exclusievere winkels. Een collectie met hét symbool van goedkope massaproductie was dus niet direct iets waar iedereen warm voor liep. De items waren echter binnen een mum van tijd uitverkocht.

Foto: Colette

Mephisto x Patta (2017)

Het is het type schoen waar je je suffe leraar Aardrijkskunde voor uitlacht. Het Franse schoenenmerk Mephisto werd altijd gezien als iets oubolligs: favoriet bij politiemannen, verpleegsters en zestigplussers. Een tijdje terug werd hij ineens weer gespot aan de voeten van cool kids in New York en Parijs en sindsdien gaat het hard. Toen het Amsterdamse streetwear-label Patta ook nog met een eigen versie van de schoen kwam, was het hek helemaal van de dam. De kleine fabriek in Frankrijk, waar de schoenen nog met de hand worden gemaakt, heeft al aangegeven de vraag nauwelijks aan te kunnen.

Foto: Gary Warnett

Coca Cola x BAPE (2014)

Frisdrank en popcultuur zijn al sinds jaar en dag aan elkaar verbonden. Coca Cola was één van de eerste bedrijven die het belang van reclame en marketing inzag en is door de jaren heen uitgegroeid tot de kampioen van de commercie. Één van hun bekendste verzinsels? De Kerstman, bijvoorbeeld. Maar ook in films en muziek heeft Coca Cola altijd een rol voor zichzelf weten te vinden.

Het was dan ook geen verrassing toen Coca Cola in 2014 een samenwerking aankondigde met het Japanse BAPE, één van de populairste streetwear-merken van het moment. De iconische camouflage-print van BAPE, gecombineerd met de herkenbare rode Coca-Cola, huiskleur. De samenwerking beviel goed, aangezien er twee jaar later een tweede collectie verscheen.

Foto: A Bathing Ape