Mensen doen tegenwoordig de gekste dingen met dieren. Vooral katten lijken erg in de smaak te vallen. Het internet staat vol met schattige, leuke en rare kattenfilmpjes. Ook als je niet alleen op een beeldscherm naar katten wil kijken, is daar een oplossing voor: het kattencafé. Maar waarom willen mensen zo graag naar zo’n beestenboel? 

Femke Visser

Het ontstaan van kattencafés

Kattencafés bestaan al sinds 1998. De trend begon in Taiwan en groeide daarna langzaam uit. Inmiddels vind je ze van Londen tot New York. Ook Nederland kon natuurlijk niet achterblijven en opende in 2015 het eerste kattencafé: Kopjes in Amsterdam. Daar wonen inmiddels zeven asielkatten waarmee je gerust een kopje koffie of thee kan gaan drinken. “Ik ben ongeveer vier jaar geleden in Tokio geweest en daar heb ik zo’n kattencafé bezocht”, vertelt Lenny Popelier, eigenaresse van Kopjes. “Ik besloot na dit bezoek ook zoiets te beginnen. Het moest een plek worden waar liefde voor katten mensen verbroederd. Ik heb ervoor gekozen om dit met asielkatten te doen, om de adoptie van asielkatten ook te promoten.”

Foto: kattencafekopjes.nl

Effecten van contact met dieren

Dat mensen graag naar plekken als kattencafés gaan is niet zo gek. Volgens Stichting ZorgDier Nederland zorgt contact met dieren bijvoorbeeld voor minder stress. Jan van Summeren, oprichter van de stichting vertelt: “In Nederland is 60% van de mensen opgegroeid met een of meer huisdieren. Een groot deel van die mensen raakt het contact met hun huisdier kwijt, omdat ze er bijvoorbeeld niet voor kunnen zorgen. Wij selecteren vrijwilligers die met hun huisdier wekelijks op bezoek gaan bij kwetsbare mensen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met psychische klachten of ouderen met dementie.”

Een rondje wandelen met je hond heeft dus meer effect dan je zou denken. Dieren kunnen ook een medisch effect hebben. Volgens Jan zit dat zo: “Mensen komen door middel van dieren weer in contact met elkaar. Wij bieden groepssessies aan waarbij bijvoorbeeld ouderen samen van het bezoek van een kat kunnen genieten. Dat brengt ze weer aan de praat met elkaar. Psychiatrische patiënten die normaal niet uit bed willen komen ’s ochtends, komen wel uit bed omdat er een hond op bezoek komt.”

Zijn kattencafés wel zo goed?

Over kattencafés is Jan wat minder te spreken. “Het is volgens mij gewoon een hype en ik denk dat het wel weer zal terugzakken. Zeker in een eetgelegenheid moet je goed rekening houden met hygiëne en katten zijn niet 100% hygiënisch. Ze doen hun ontlasting in een bak, waar ze vervolgens ook weer doorheen lopen. Dat kan er weer voor zorgen dat hun ontlasting zich door het hele café verspreidt. Bovendien zijn katten heel eigenzinnig en moet je goed kijken of ze het wel naar hun zin hebben in zo’n café. De dieren waar wij mee werken gaan één of twee keer in de week bij mensen op bezoek en keren daarna samen met hun baasje terug naar hun huiselijke omgeving. Die katten zitten altijd in het café.”

Helaas kan het inderdaad voorkomen dat een kat niet helemaal op zijn plek is in een kattencafé. Lenny: “We hebben gelukkig nooit echt problemen gehad met de katten. Wel hadden we op een gegeven moment een kat waaraan we merkten dat hij niet helemaal gelukkig was. Daar hebben we toen een nieuw huisje voor gevonden.”

Kattencafé: hoe pak je dat aan?

Naar hun zin hebben de katten in café Kopjes het verder zeker volgens Lenny: “We hebben het zo fijn mogelijk voor de katten ingericht en daarbij ook gebruik gemaakt van de hoogte van het pand. Zo kunnen ze door het hele café rondlopen en op verschillende niveaus langs elkaar heen bewegen. Daarnaast staan er door het café heen allemaal krabpalen en hebben de katten een aparte ruimte met kattenbakken waar gasten niet mogen komen. Bij binnenkomst vertellen we de gasten ook altijd even onze huisregels zodat bezoekers goed weten wat je wel en niet kan doen.”

Foto: kattencafekopjes.nl

Ook is er op het gebied van hygiëne overal aan gedacht: “We maken elke dag grondig schoon en hebben één keer per week iemand die een uitgebreide schoonmaak doet. De plek waar het eten wordt bereid en bewaard is strikt verboden voor de katten. Daarnaast is de ruimte met de kattenbakken goed geventileerd, zodat de stank niet in het café kan blijven hangen.”

Een ding is zeker: zelfs als je zelf geen huisdieren hebt, zijn er genoeg mogelijkheden om toch nog aan je dagelijkse dosis dierenliefde te komen. Check hieronder nog even de video voor de dagelijkse dosis kattenplezier.