Drie uur lang met je neus in de boeken en nog maar één bladzijde gelezen? Dat zal misschien bij sommigen wel bekend klinken. Degene die naast je zit tijdens de geschiedenisles kan zich een heel blokuur concentreren en jij bent na vijftien minuten al afgeleid. Hoe kan dit en hoe kan jij je wat langer concentreren?

Julia Bartelink

Supersnel afgeleid…

Carmen (16), Duygu (16) en Danee (15) kunnen zich erg slecht concentreren en raken snel afgeleid. Alledrie raken vooral snel afgeleid door hun mobiele telefoon. Duygu heeft haar telefoon wel eens een hele dag meegegeven aan haar ouders zodat ze daardoor niet afgeleid kon worden. Carmen heeft geprobeerd om visolietabletten te slikken omdat haar was verteld dat ze zich daardoor beter kon concentreren.  Ieder kan ook merken dat de cijfers op school lijden onder hun slechte concentratie. Maar wat kunnen deze meiden hier nou echt aan doen?

Even je batterij opladen!

Psycholoog Rein Westerduin heeft nu een eigen psychologenpraktijk, maar heeft voordat hij die opende heeft hij twintig jaar in een instelling gewerkt voor kinderen met ernstige gedrags- en leerproblemen. Hij legt uit hoe het kan dat sommige mensen zich wél goed kunnen concentreren en andere mensen juist totaal niet.

Volgens Rein kan je jouw concentratie kan je het beste vergelijken met de batterij van je mobiele telefoon. Wanneer je een volle batterij hebt kan je taken goed uitvoeren, zoals het leren voor je tentamen. Wanneer je een goede nachtrust hebt laad je je batterij goed op. Een goede nachtrust is hetzelfde als je telefoon een hele nacht aan de oplader leggen. Ook lichamelijke beweging is goed voor je concentratie. Misschien herken jij ook wel dat je na het sporten een goed gevoel hebt, scherper en fitter bent. Naast rusten en bewegen is je voeding ook niet onbelangrijk! In bepaalde etenswaren zitten stofjes waardoor je je beter kan concentreren, bijvoorbeeld in vis.

Help!

Slaap je nou goed, eet je kilo’s vis en sta je iedere dag te shinen in de sportschool en is je concentratie nog steeds niet om over naar huis te schrijven? “Er zijn mensen die een concentratiestoornis hebben” vertelt Rein. Dan is het natuurlijk super-irritant dat je iedere keer keihard zit te leren en alsnog een onvoldoende haalt op je toets. Wanneer je een concentratiestoornis hebt heeft dat helemaal niets te maken met hoe slim je bent. De kwaliteit van jouw zogenaamde batterij is dan niet helemaal goed. Het kan ook komen door zenuwen of angst. Als je zenuwachtig of bang bent kiezen je hersenen ervoor om alle aandacht te richten op die zenuwen of angst, waardoor jij je niet meer goed op andere dingen kan concentreren. Is dit nou het geval bij jou en heb je er erg veel last van, dan adviseert Rein jou om je door je huisarts te laten doorverwijzen naar een gespecialiseerde psycholoog of psychiater.