Vijf euro wedden op dat je een potje FIFA wint of meedoen met het game-toernooi van het buurthuis; het stelt geen zak voor als je ziet wat voor monsterlijke toernooien er voor gamers worden gehouden. eSports, zoals het professioneel gamen wordt genoemd, is serious business!
Vanaf 2000 is het professioneel gamen alleen maar groter geworden. Sommige toernooien richtten zich op één spel (Call of Duty, DotA of StarCraft), maar ondertussen heeft eSports zelfs hun eigen versie van de Olympische Spelen: de World Cyber Games. Op dit toernooi worden verschillende games gespeeld en het heeft – net als de Olympische Spelen – een openingsceremonie. Veel gedoe om niks? Nou, nee hoor. De wedstrijden zijn online kijkcijferkanonnen. Veel websites die nieuws brengen over ‘normale’ sporten hebben ook de eSports overgenomen.
Niet iedereen vind het oké dat we de eSports behandelen alsof het echte sporten zijn. Maar wanneer kun je een bepaalde activiteit als ‘sport’ zien? Het Olympisch comité hanteert een aantal regels voordat zij een sport aan het programma toe willen voegen. Dat heeft onder andere te maken met de populariteit van de sport en het verdienmodel van de sport. Net als bij andere sporten heb je voor eSports ook bepaalde skills nodig. Hand-oog coördinatie is onmisbaar, net als fijne motoriek. eSporters worden ook erkend als atleten. Zo krijgen de professionele gamers een werkvisum wanneer ze naar een toernooi in het buitenland moeten. Volgens sommigen zou het volgens de Olympische regels niet gek zijn als er eSports op de Olympische Spelen van 2020 zouden zijn.

Brandt de Olympische vlam straks ook voor de beste gamers?
Er zijn dus best wat gelijkenissen tussen normale sporten en eSports. Grote toernooien trekken veel bekijks en er gaat ook best wat geld om in die wereld. De spelers trainen hard en sommigen worden gecoacht. Maar op het gebied van beweging en gezondheid zijn wat verschillen te ontdekken. Als de zwaarste blessure die je kan oplopen een muisarm is, leg je het toch af tegen atleten en vechtsporters. Tim Warwood is commentator voor de BBC en deed onder andere verslag van de Winter X Games, een extreme-sport evenement waar naast snowboarden en skieën dit jaar ook een eSports-onderdeel was. “Om die jongens naar schermen te zien kijken terwijl er buiten word gesnowboard, dat voelt niet goed”, zegt hij tegen de BBC. “Toen ik klein was, sportte je totdat je buiten adem was en onder de modder zat. Dat zie ik bij eSports nog niet zo snel gebeuren. Maar nog niet zo lang geleden werd snowboarden ook niet als échte sport gezien. Misschien zijn snowboarders en gamers uiteindelijk niet zo heel verschillend en is het gewoon een kwestie van wennen.”