Wij – als Nederlanders – zijn enorm goed in zeiken. Op alles eigenlijk, maar ik wil het nu even hebben over de Formule 1. Want eigenlijk is er geen een coureur – behalve Max Verstappen – die zich netjes gedraagt. Niet tijdens de race, niet tijdens interviews en ook niet tegen elkaar. En wij als Nederlanders vinden dan dat al die coureurs uit de F1 moeten worden getrapt.

Brian Vesseur

Een makkelijk voorbeeld is Kevin Magnussen. De coureur van Haas heeft zich de afgelopen tijd gepromoveerd tot brokkenpiloot van het hele veld. De Deen is in bijna elke race wel betrokken bij een incidentje. Daarnaast lijkt ook de rest van het veld (de andere coureurs) de pik te hebben op Magnussen. Wegwezen, is het oordeel.

De kampioenen? Weg!
Of Sebastian Vettel, die grote vriend van Verstappen. De twee zijn al vaak in aanraking met elkaar gekomen. De Ferrari-coureur is sowieso een vreemde vogel. Wegwezen. Lewis Hamilton trouwens ook. De Engelsman roept tegen elk publiek dat zij het beste publiek zijn. Lekker geloofwaardig, pik. Wegwezen.

Dan mag ik ook de twee Saubers niet vergeten. Het is bijna een garantie dat de twee coureurs – Pascal Wehrlein en Marcus Ericsson – na elke race onderaan de ranglijst bungelen. “Een schande voor de sport!” Wegwezen.

The good guy
Eigenlijk is alleen Valtteri Bottas een goede knul. De Fin is wat saai, roept nooit wat spannends over de boordradio en houdt Verstappen bijna nooit bij. Die kan je er goed bij hebben.

Ik vergat bovenaan wat te vertellen. Ik vertelde dat Nederlanders goed zijn in zeiken, maar ik vergat te vertellen dat wij het ook leuk vinden om te zeiken. Stel dat Magnussen, Vettel, Hamilton en de twee Saubers er volgend seizoen niet meer bij zijn. Of brokkenpiloot Lance Stroll. Dan hebben we niks meer om op te zeiken. Dan zitten we de hele tijd naar die saaie rondjes van Bottas te bekijken.

Blijven zeiken!
Laten we nou gewoon genieten – en zeiken – op al het moois wat er in de F1 rondrijdt. Dus ook van die irritante Vettel, die telkens Verstappen van de baan beukt. En ook zeker van Magnussen, die zich altijd als een malloot overal tussen propt. Zelfs op een vrije training.

Het is jammer dat Daniil ‘Torpedo’ Kvyat weg is uit de Formule 1. Met die gekke Rus kon je lachen.