Kankerneger. Niet het woord dat je wil horen nadat je als voetballer met 2-5 hebt gewonnen. Op bezoek bij VVV-Venlo kreeg Joshua Brenet, verdediger van PSV, het toch naar zijn hoofd geslingerd. Een paar Limburgse fans vond het nodig om hun woede na de nederlaag op een medemens te uiten.

Brian Vesseur

Ik zeg er expres niet bij – ook al had je dat waarschijnlijk wel door – dat Brenet donker is. Het zou niet uit moeten maken. Maar het maakt uit, zo bleek afgelopen zondag. Zoals het eerder ook uitmaakte uit bij André Onana, Riechedly Bazoer, Fortuna Sittard en bij alle andere voorbeelden. Racisme is veel dichterbij dan we denken.

Racisme zal niet snel vertrekken…

Als ik al deze voorbeelden zie ben ik er heel bang voor dat racisme niet binnen vijf jaar weg is uit het Nederlandse voetbal. En dat doet pijn om te schrijven. Aangezien het niet te voorkomen is, ben ik dankbaar voor de manier waarop Nederlandse clubs reageren op hun racistische fans.

Maar er is wel een oplossing

VVV gaat de racistische supporters opsporen en heeft de politie en het Openbaar Ministerie bij de zaak betrokken. ADO heeft de fans die oerwoudgeluiden maakten richting Bazoer een stadionverbod gegeven. In de bekerwedstrijd tussen De Dijk en Fortuna Sittard kregen spelers van Fortuna ook zulk soort geluiden naar hun hoofd. De Dijk speelde de volgende wedstrijd met de woorden ‘Nee tegen racisme’ op het shirt. Ook Vitesse heeft sorry gezegd voor de geluiden die tien fans maakten richting Onana.

Ik hoop dat elke club een voorbeeld neemt aan VVV. Alle mensen die niet normaal in een stadion kunnen zitten zonder een medemens kapot te maken, mogen van mij worden opgespoord door de politie.