De Klassieker was voor een paar jongens – met name aan Amsterdamse zijde – het moment om zichzelf weer eens te laten zien. Klaas-Jan Huntelaar scoorde weer eens, Kasper Dolberg zelfs twee keer. Siem de Jong wist ook een doelpuntje te prikken tijdens zijn invalbeurt. Maar ook David Neres was duidelijk aanwezig. Hij zorgde voor samba in de Kuip.

Brian Vesseur

Neres had even nodig om te wennen aan Amsterdam, aan Nederland. Aan het spel van Ajax en aan de andere cultuur. Gek? Natuurlijk niet. Maar de vleugelflitser heeft gepraat met Wamberto – ooit ook vleugelflitser bij Ajax – en ook zijn moeder is even in Nederland. Het gaat daarom al een stuk beter met de 20-jarige Zuid-Amerikaan.

Basisplaats?
Zo bleek ook afgelopen zondag, toen hij driemaal de aangever was van een Amsterdams doelpunt. Op vijandig terrein. In de Eredivisie was hij dit seizoen al goed voor 4 doelpunten en met afgelopen zondag erbij opgeteld ook voor 4 assists. En dat terwijl Neres niet wekelijks zeker is van een basisplaats. Of nu wel?

Het is zo’n typisch Braziliaans mannetje waarvoor je naar het stadion komt – sorry voor het cliché. Tegen VVV-Venlo scoorde Neres met een heerlijke lob, het Facebook-account van Ajax kopte met: ‘Braziliaans schepijs’. Ook tegen Feyenoord was het recept weer duidelijk: dansen, dribbelen, bewegen, dreigen, proberen, lachen en juichen.

Mama gaat weer…
Daarmee het goede nieuws. Het slechte nieuws voor Neres: zijn moeder gaat weer terug naar Brazilië. Zelf zei de jeugdinternational letterlijk: “Ik probeer op mijn best te spelen voor haar.” Hopelijk blijven de branie en het vuur van het mannetje aanwezig, ondanks het gemis van mamãe.

Ik ga je niet vertellen dat Neres hét nieuwe talent is van Ajax, over vijf jaar de beste ter wereld is. Over veel voorgangers werd iets soortgelijks geroepen en de meeste lezers zullen niet eens meer weten waar Viktor Fischer nu speelt. (Nee, niet meer bij Middlesbrough).

Samba
Laten we gewoon genieten van dat samba-mannetje op de rechtervleugel. Dan zien we vanzelf wel waar die terechtkomt.