Het is voor 99% zeker dat Nederland in de zomer van 2018 niet Oranje gekleurd zal zijn. Er zullen geen vlaggetjes door de straten hangen en er zullen geen biertjes sneuvelen als Arjen Robben naast schiet. Arjen Robben gaat in de komende zomer namelijk lekker op vakantie. Geen WK in Rusland. En dat is te schandalig voor woorden.

Brian Vesseur

De excuses vliegen je om de oren. Zo zou het aan de trainer liggen. Maar als Danny Blind, Fred Grim én Dick Advocaat het niet kunnen, kunnen we dat argument ook wel in de prullenbak gooien. Misschien is het dan de selectie, die toch een stuk minder is dan in 2010 en 2014. Op de WK’s in die jaren werden we 2e en 3e. Dat zou best kunnen kloppen, maar toch lijkt me de huidige selectie nog steeds beter dan die van Zweden, Luxemburg, Wit-Rusland en Bulgarije.

Nog steeds spelen onze spelers bij de absolute top. Manchester United, FC Barcelona, Liverpool, Bayern München en AS Roma zijn een paar van die clubs. We hebben zelfs Bas Dost, die na Lionel Messi de topscorer was van de Europese velden in het vorige seizoen.

Waar ligt het dan aan? Het is moeilijk om nog redenen te verzinnen. Maar de houding van de selectie lijkt toch het probleem te zijn. Want behalve de topclubs die hierboven zijn genoemd, spelen de andere spelers vaak nog in eigen land. Bij ons is het niveau niet hoog én er wordt niet hard getraind. Kijk maar naar Georginio Wijnaldum.

De middenvelder speelde in Nederland voor Feyenoord en PSV, maar zei dat hij in Engeland pas écht ging trainen. Tegen het Algemeen Dagblad zei hij: “Nee, haha. In Nederland trainen we helemaal niet. Daar is het bijhouden. Maar dat wist ik ook niet toen ik in Nederland speelde. Bij PSV klaagden we weleens dat het te zwaar was.”

Op deze manier redt de volgende talentvolle generatie het ook niet. Er moet een tandje bij. Een uurtje minder FIFA per dag en een uurtje extra die gym in. Want mentaliteit wint het altijd van talent.