PSV stuntte dit weekend door op bezoek bij FC Utrecht met maar liefst 1-7 te winnen. Grote man aan de Eindhovense zijde was Jürgen Locadia, die vier keer prikte. De 23-jarige aanvaller speelde de afgelopen jaren aan de zijkant, omdat Luuk de Jong bij PSV in de punt van de aanval stond. Dit seizoen is die rol eindelijk voor Locadia en tegen FC Utrecht liet hij al zien wat hij kon. Maar was dit een geluksdag voor hem, of is dit dé spits die Phillip Cocu nodig heeft?

Brian Vesseur

De laatste keer dat Locadia een hattrick maakte in de Eredivisie was bijna vijf jaar geleden, tegen VVV-Venlo. Op 16 december 2015 scoorde Locadia voor het laatst twee keer in één wedstrijd, namelijk tegen Heracles Almelo in de KNVB-beker.

Blessureleed

Vorig seizoen stond de spits lang aan de kant met liesklachten. In die tijd was Luuk de Jong de vaste spits, maar die raakte geen pepernoot. Het lukte De Jong twee jaar op rij om op de tweede plek in de topscorerslijst van de Eredivisie te komen, maar vorig seizoen kwam hij maar tot acht doelpunten.

Wat zeggen de stats?

Dit seizoen moet de 27-jarige aanvaller het dan ook doen met een plek op de bank. Tijd voor Locadia om te shinen. De statistieken (via Squawka.com) zeggen dat Locadia niet onder doet voor zijn concurrent. Dit seizoen niet en in het vorige ook niet. Het belangrijkste wat een spits moet doen is scoren. En dat doet Locadia deze twee seizoenen beter dan zijn concurrent. Qua assists zijn beide heren gelijkwaardig.

Alleen is Locadia duidelijk meer een voetballende aanvaller, die vaker balverlies lijdt. Zo won De Jong dit seizoen in zijn invalbeurtjes ruim 75% van al zijn duels! Vorig seizoen lag dat aantal op 55%. Locadia verliest echter vaker de bal bij een duel dan hij hem wint: gemiddeld 43% in de afgelopen 2 seizoenen.

Dit is de man voor PSV

Locadia lijkt na zijn blessure sterker te zijn teruggekomen en qua scorend vermogen zit het wel goed. PSV-trainer Cocu heeft dus groot gelijk dat hij voor Locadia kiest, maar zal bij een ‘dode’ wedstrijd toch sneller voor Luuk de Jong kiezen. Want als een wedstrijd een beetje vastzit, heb je meer aan de sterke spits. Hoe dan ook, het gaat een interessante strijd worden in Eindhoven.