Teleurgesteld en met beide benen op de grond. Dat was de beste manier om Feyenoord twee weken geleden te beschrijven tegen Manchester City. Zonder echt gevaarlijk te worden gingen de Rotterdammers met een 0-4 nederlaag het veld af. Er moet heel wat veranderen vanavond al wil Feyenoord uit tegen Napoli een goed resultaat behalen.

Remi Terhorst

Tegen Manchester City stelde Giovanni van Bronckhorst maar liefst vijf verdedigers op. Hierdoor was Feyenoord genoodzaakt om verdedigend te spelen. Dit is op zich niet zo’n heel gek idee tegen een Engelse topclub, maar het was in die wedstrijd goed te zien dat Feyenoord dit systeem niet gewend was. Vooral op het middenveld werden ze volledig overlopen. Feyenoord moet vanuit zijn eigen kracht gaan voetballen; aanvallend voetbal dus.

Snelheid voorin, geen Kramer

Naar alle waarschijnlijkheid spelen Jean-Paul Boëtius en Steven Berghuis vanavond in de aanval van Feyenoord. Geen Michiel Kramer in de basis dus. Dit zou wel eens goed uit kunnen pakken, aangezien Feyenoord het vanavond voorin van opvliegingen zal moeten hebben en die heeft Kramer niet vaak. Daarbij komt ook nog kijken dat het centrale duo van Napoli (Albiol en Koulibaly) fysiek erg sterk is. Dit terwijl Kramer juist op zijn best is tegen minder (kop)sterke verdedigers. Snellere en wendbare spelers als Boëtius en Berghuis kunnen in de counter voor gevaar zorgen.

Dwergenvoorhoede

Napoli heeft een ontzettend snelle selectie. Denk dan vooral aan de voorhoede van Insigne, Mertens en Callejón, waarvan de laatste met 1 meter 78 de langste aanvaller is. Napoli heeft voorin een gebrek aan lengte, dus in de lucht moeten de verdedigers van Feyenoord ze de baas zijn. Feyenoord moet het centrum goed dicht houden vanavond en Napoli als het ware dwingen om op de voorzet te spelen. Zodra Mertens en Insigne ruimte krijgen om te rennen wordt het gevaarlijk voor Feyenoord.

Winnaarsmentaliteit

Na de nederlaag tegen Manchester City is er weinig goed gegaan voor Feyenoord. Tegen PSV werd er vooral de tweede helft nog goed gevoetbald, maar die wedstrijd ging uiteindelijk toch verloren. Tegen ADO Den Haag won Feyenoord weliswaar, maar zonder echt goed voetbal te vertonen. Afgelopen weekend liepen de Rotterdammers tegen een enorme domper op, toen er in eigen huis met 0-2 van NAC werd verloren. Ze moeten zich over deze teleurstelling heen zetten en dat vergt een echte vechtersmentaliteit. Die mentaliteit zullen ze vanavond ook in de duels nodig hebben.