De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) maakt ieder jaar een kerstpuzzel voor hun personeel. De puzzels bleken alleen te moeilijk te zijn om op te lossen. Daarom besloten ze een paar jaar geleden om de opdrachten online te plaatsen. Of het gewerkt heeft? Blijkbaar niet. Nog steeds heeft niemand de hele puzzel foutloos gemaakt!

Het spel is al jaren een traditie binnen het bedrijf. Het zou het logisch en systematische denken van de werknemers stimuleren. In 2011 werd de eerste versie online gezet. Er deden toen 27 deelnemers mee. Inmiddels is dat aantal flink gegroeid: de laatste jaren hebben ruim 1.600 puzzelliefhebbers zich over de opdrachten gebogen.

Het is ieder jaar weer spannend, maar tot nu toe heeft dus nog niemand de puzzel helemaal foutloos weten op te lossen. En dat is precies het doel van de makers: een puzzel die niet door één persoon helemaal opgelost kan worden, maar waarvan niet één opdracht onopgelost blijft. Daar zijn ze tot nu toe dus wel in geslaagd.

De puzzel bestaat uit opdrachten die los van elkaar opgelost kunnen worden. Per opgave zijn punten te verdienen. Vorig jaar was de hoogst behaalde score 96 van de 100 punten. Er mag worden samengewerkt, maar het team mag niet groter zijn dan vier knappe koppen.

Wil jij weten of jij deze vragen op zou kunnen lossen? Nou, hier komt een voorbeeldvraag.

“Waar past NEDERLAND in de volgende reeks?

IERLAND, ZWEDEN, VERENIGD KONINKRIJK, FRANKRIJK, LUXEMBURG, ISRAËL, DENEMARKEN, NOORWEGEN, DUITSLAND”

Denk je dat je hem goed hebt? Daag je vrienden uit of probeer samen de volledige puzzel te maken! Je kunt de oplossing tot maandag 16 januari 2017 voor middernacht inleveren op deze website . En de prijs? Eeuwige roem en een flitsende beker.

Een laatste tip van de makers: De hints in de puzzels zijn niet zomaar hints. Als je een vraag hebt opgelost maar je snapt de hint nog steeds niet, dan is de kans groot dat je oplossing fout is…Wie weet lost iemand dit jaar de puzzel voor het eerst wel helemaal foutloos op!