Naar aanleiding van de Netflixserie Girlboss vind je in deze in deze drieluik interviews met meisjes en vrouwen die het op jonge leeftijd al helemaal gemaakt hebben. Deze keer is Celeste van Joost (24) van de website en het populaire Instagramaccount Celmatique aan het woord. “Dat ik met een merk als H&M in zee zou gaan, had ik nooit gedacht.”

Indra Jager

“Celmatique ligt heel dicht bij mezelf. Toen ik jong was, haalde ik mijn zelfvertrouwen uit de kleding die ik droeg; ik deed het net even anders dan anders. Uiteindelijk is dat ook het motto geworden van Celmatique. Door Celmatique uit te stralen wil ik laten zien dat je niet superlang of de blonde girl next door hoeft te zijn; ‘I want to inspire others to be themselves.”

Hoe kwam je op het idee voor Celmatique?

“Drie jaar geleden begon ik met het opzetten van de blog Celmatique, maar al gauw wilde ik dat het meer werd gezien als een merk en levensstijl. Ik stopte met mijn opleiding aan de School voor Journalistiek zodat ik dit kon uitbouwen en ondertussen verdien ik met de website en social mediakanalen meer dan mijn brood.

Ik had dit nooit verwacht, want ik riep dat ik nooit ging bloggen; ‘Daar begin ik niet aan. Dat doet iedereen al.’ Tijdens mijn opleiding kreeg ik het maken van een blog bijvoorbeeld als vak, maar ook toen had ik nog niet door dit mijn toekomst zou worden. Ik ben er eigenlijk per ongeluk ingerold.”

Ondertussen is Celmatique wel iets meer dan alleen een blog. Zo is maandag je samenwerking met H&M online gegaan. Hoe kwam je aan deze samenwerking?

“Ik werd uitgenodigd naar aanleiding van een post op Celmatique, waar ik een jasje van de mannencollectie van H&M aan had. Een jaar geleden kwam ik voor het eerst in de showroom en nu zijn we deze campagne begonnen. Het is heel snel gegaan.

Voor de campagne heb ik onder andere gewerkt aan de marketing, het bedenken van het concept, schieten van de lookbook, social media enzovoort. Ook ben ik zelf het gezicht en aangezien Celmatique heel herkenbaar is door de kleurrijke foto’s zie je dit ook terug in de campagne.”

Wat vind je ervan dat je bedrijf in zo’n vogelvlucht gaat?

“Ik vind het heel mooi dat je zoiets kunt bereiken zonder dat je het ooit had verwacht, maar ik heb ook nog wel toekomstdoelen. Zo wil ik het liefst dat Celmatique iets wordt waar mensen zich mee kunnen identificeren, ook offline. Ik wil dat mensen zich er betrokken bij voelen en dat ze Celmatique gaan zien als levensstijl.

Daarnaast wil ik de website graag uitbreiden; ik wil een creatief team dat constant content voor Celmatique kan creëren. Ik heb nu in totaal (sociale media en website, red.)  vijftigduizend bezoekers per maand en nu ik mijn website onlangs heb vernieuwd, zie ik dit toenemen. Dat vind ik heel goed, want de site blijft toch de rode draad. Ik wil hier dus graag een groter platform van maken. Maar het groeit dagelijks enorm.”