In het najaar kunnen gamers hun hart weer ophalen, dan is de nieuwste release van de bekende gameserie Call of Duty. Het nieuwe spel speelt zicht af in de Tweede Wereldoorlog en zal waarschijnlijk Call of Duty WWII gaan heten. 

Femke Visser

De game gaat terug naar haar roots. In totaal zijn er al vier spellen die zich in dit tijdperk afspelen, namelijk Call of Duty, Call of Duty 2, Call of Duty 3 en Call of Duty 5: World at War. Tijdens de eerste drie games van CoD vecht je mee met de geallieerden tijdens de oorlog. Dit waren het Amerikaanse, Engelse, en Rode Leger van de Russen. In de derde game, Call of Duty 3, is het ook mogelijk om als Poolse of Canadese soldaat mee te vechten.

Het eerste spel van CoD wordt in 2003 ontwikkeld door het net beginnende bedrijfje Infinity Ward. Niemand verwacht dan dat het spel zo’n enorm succes zal worden. Ook de belangrijkste concurrent van het spel, Medal of Honor, heeft nooit zulk succes gekend. Al snel besluiten de ontwikkelaars om een vervolg te maken. Ook Call of Duty 2 en 3 worden goed ontvangen door het publiek: een legendarische gamereeks is geboren.

In 2007 keert het spel de Tweede Wereldoorlog even de rug toe. De nieuwe uitgave, Call of Duty 4: Modern Warfare, speelt zich af in het heden. Dat is te merken: je kan met veel moderne wapens spelen en de technologie is er ook flink op vooruit gegaan. Ook de locaties van het spel zijn anders, namelijk het Midden-Oosten, de Kaukasus en Rusland. Het is de bedoeling van het spel dat je de Rus Zakhaev en Al-Asad te pakken krijgt en hen te stopt van hun misdaden. Iedereen is verrast door de plotselinge switch in tijdperk, maar ook dit spel gaat als warme broodjes over de toonbank.

Tijdens Call of Duty 5: World at War, dat uitkomt in 2008, wordt er meer gefocust op de beginjaren van de oorlog. Het speelt zich af in Oost-Azië en Oost-Europa en is gebaseerd op echte veldslagen. Ontwikkelaar Treyarch zegt de sprong terug in de tijd te maken omdat dit deel van de oorlog nog te onderbelicht is geweest.

Vanaf 2010 is ook de subserie Black Ops verkrijgbaar. Dit spel neemt je mee terug naar de Koude Oorlog en speelt zich af in Vietnam, Cuba, Zuid-Amerika, Laos en het Oeral-gebergte in Rusland. De vijandige legers zijn de Vietcong, het Noord-Vietnamese Leger en de Sovjet-Unie.

Tot 2014 wordt er altijd samengewerkt tussen twee gameontwikkelaars: Infinity Ward en Treyarch. Later komt daar Sledgehammer Games bij, waardoor de ontwikkelaars telkens drie jaar de tijd hebben om een nieuwe game te ontwikkelen. CoD spellen worden altijd uitgegeven door Activision.

Of de nieuwe game van de CoD serie weer een doorslaand succes wordt, is altijd maar de vraag. Wel kan er al gezegd worden dat er erg naar het spel wordt uitgekeken. Toen een aantal foto’s van posters werden gelekt leek het internet te ontploffen. Op 26 april 19:00 uur kon je in ieder geval op de officiële website genieten van de wereldwijde onthulling van de game. Nog niet gedaan? Klik dan hier! 

Foto: pu.nl