Duurzaam leven kan op veel verschillende manieren. Je kan tweedehands kleding kopen, minder vlees eten en minder lang douchen. Benjamin Namane en Manuel Oostveen hebben echter wel iets heel bijzonders bedacht: zij hergebruiken in hun winkel De Tweede Jeugd oud brood.

Het concept werkt als volgt. Aan het einde van de dag halen de jongens het overgebleven brood, croissantjes en kaasstengels op bij andere bakkers die het anders in de prullenbak zouden gooien. Zelf maken zij er vervolgens weer nieuwe producten van, zoals tosti’s, toastjes, taartjes en nog veel meer.

De winkel van De Tweede Jeugd zit in Amsterdam.

De winkel van De Tweede Jeugd zit in Amsterdam. (Foto: detweedejeugd.nl)

De gemiddelde bakker gaat om 18:00 uur dicht, maar wil haar klanten tot die tijd een ruim assortiment aan producten kunnen bieden waardoor er veel brood wordt weggegooid aan het einde van de dag. De twee Amsterdammers vonden dit zonde en zijn daarom met het initiatief begonnen. Bovendien is het brood dat zij verkopen een stuk goedkoper dan wanneer je het vers bij de bakker haalt. “Je betaalt hier hetzelfde als voor een vers casino wit,”, zegt Benjamin in een interview met Vice, “maar je krijgt een mooi desem- of speltbrood.”

Inmiddels kunnen Benjamin en Manuel bij zes bakkers oud brood ophalen, maar ze hopen dat dit snel meer zal worden. Ook willen ze dat mensen geïnspireerd raken door hun idee en dat er nog veel meer van dit soort initiatieven zullen komen.

Afgelopen zaterdag was de officiële opening van De Tweede Jeugd. Check hun website om op de hoogte te blijven en voor leuke recepten met (oud) brood.