Voor de meeste Nederlanders waren Ajax-Legia Warschau en AZ-Olympique Lyon de meest opvallende wedstrijden die uit de loting voor de Europa League kwamen, maar voor veel voetballiefhebbers sprong er ook een andere wedstrijd uit, namelijk Manchester United-Saint Etienne. Oftewel: Pogba versus Pogba.

Paul Pogba werd afgelopen zomer de duurste speler aller tijden nadat hij van het Italiaanse Juventus de overstap naar Manchester United maakte voor ongeveer 110 miljoen (!) euro. Overigens ging hij 4 jaar eerder jaar van datzelfde Manchester naar Juventus voor, welgeteld, niks. Zijn oudere broer Florentin is iets minder getalenteerd en speelt in de verdediging bij de aankomende tegenstander Saint Etienne. Overigens is er nog een 3e Pogba in het profvoetbal actief, en wel in Nederland! Alleen zal die niet snel in een Europese clash tegen één van zijn broers uitkomen, want hij zit vooralsnog voornamelijk op de bank bij de nummer 12 uit de Eredivisie: Sparta.

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat er 2 broers tegenover elkaar staan in het voetbal. Er komen tegenwoordig zelfs broers voor compleet verschillende landen tegen elkaar uit. Op het afgelopen Europees Kampioenschap leed Taulant Xhaka met zijn Albanië een pijnlijke 1-0 nederlaag tegen het Zwitserland van broer Granit. Jérôme en Kevin Prince Boateng speelden twee keer op een Wereldkampioenschap tegen elkaar. In 2010 won Jérôme met Duitsland (1-0), in 2014 wist Kevin Prince een puntje te pakken (2-2). Overigens zal Jérôme nog altijd met goede gevoelens terugkijken op dat toernooi, want hij werd met Duitsland wereldkampioen dat jaar. Terwijl zijn jongere halfbroertje de laatste jaren voornamelijk aandacht kreeg vanwege zijn dansmoves.

In Nederland streden Ronald en Erwin Koeman al vele onderlinge gevechten uit, en dat ging er soms vrij hard aan toe. Tegenwoordig zitten ze gewoon weer gebroederlijk naast elkaar, want Erwin is inmiddels de assistent van Ronald als trainer van het Engelse Everton. De kans is groot dat jij de Koemannetjes nooit tegen elkaar hebt zien spelen, maar Siem en Luuk de Jong spreken misschien wat meer tot de verbeelding. Siem streed regelmatig met Ajax om de landstitel, terwijl broertje Luuk dat met FC Twente en PSV deed. Maar ook deze broers zijn inmiddels weer verenigd, want sinds afgelopen zomer spelen zij samen voor PSV. Statistisch gezien een enorme meevaller voorde Eindhovense club, aangezien het kampioenschap in Nederland de afgelopen 7 seizoenen telkens naar één van de broertjes ging. Dubbel kans dit seizoen? Luuk won in ieder geval als eerste van de twee met Twente, en dat mocht de Ajacied weten ook:

Maar de meest bekende voetbalbroers die Nederland heeft gehad, zijn natuurlijk de De Boertjes. Frank en Ronald wonnen samen de Champions League met Ajax, verhuisden tegelijkertijd naar FC Barcelona, zaten een halfjaartje in Schotland bij Glasgow Rangers en sloten allebei hun carrières af in Qatar. Maar het échte hoogtepunt beleefden ze natuurlijk dankzij radio-dj Edwin Evers, die regelmatig legendarische “telefoongesprekken” met de tweeling voerde.