De wereld is heel makkelijk onder te verdelen in twee kampen: het pro-pizza Hawaï team en de anti-pizza Hawaï club. Waar deze discussie al maandenlang viral gaat op Facebook en twitter, lag dit vorige week zaterdag even stil: de uitvinder van de pizza is toen op 83-jarige leeftijd overleden.

Sanne Veldhoven

De Griekse Sam Panopoulos bedacht in de jaren ’60 om ananas uit blik op zijn pizza te doen. Met zijn omstreden actie was de Hawaï-pizza uitgevonden. Nadat hij in 1954 naar Canada was geëmigreerd opende hij met zijn broers een restaurant, The Satellite, waar de pizza Hawaï is geboren. CBC Radio verklaarde dat Panopoulos in het ziekenhuis in Canada is overleden. “In die tijd mixte niemand zoete en zoute smaken met elkaar. Het eten was allemaal simpel en flauw”, zegt Panopoulos nog in februari tegen CBC Radio.

Mediahype

De afgelopen tijd is pizza met ananas een van de vurige discussies op het wereldwijde web. De trends van Google liegen er niet om:


Maar ook Facebook en Twitter liegen er niet om: de pineapple pizza is trending topic. Er circuleren duizenden memes over pizza Hawaï.

 

Ook celeb- en politiek-land bemoeit zich er regelmatig mee. Zo heeft de president van IJsland aangeven dat hij ananas op pizza wettelijk zou willen verbieden:

 

De de Prime Minister van Canada, Justin Trudeau is wel voorstander van de pizza die in zijn land is ontstaan.

 

Maar ook Paris Hilton heeft zich uitgesproken over de kwestie. Tegen People zei ze: “I actually like it. I love Hawaiian pizza. I think it’s really good”. Popheld Justin Bieber maak je ook gelukkig met de zoet-zout combinatie. De discussie over of ananas op pizza nou wel of niet ethisch verantwoord is, is nog lang niet uitgevochten, en daarmee is de nalatenschap vanSam Panopoulos alleen maar groter.